Kaip teigia su situacija susipažinę asmenys, į Maskvą iš Kinijos atvyko grupė kibernetinių grėsmių likvidavimo specialistų (41 žmogus). Kartu su kolegomis iš Rusijos jie išanalizuos padėtį ir parengs techninį planą, numatantį visišką „YouTube“ užblokavimą Rusijoje.

Dalį technologijų esą turėtų parūpinti Kinijos liaudies išlaisvinimo armija, o likusią bazę sudarys Rusijos ir Baltarusijos ištekliai.

Jei darbai vyks pagal planą, „YouTube“, vieną didžiausių antikarinio turinio platformų, pavyks užblokuoti nuo paskutinio 2023-iųjų ketvirčio.

Bandomąjį projektą galėtų realizuoti „Rostelekom“ ir, jei jis pasitvirtintų, visi kiti skaitmeninių paslaugų tiekėjai.

Vaizdo įrašų prieglobos paslaugų, taip pat vakarietiškų socialinių tinklų ir užsienio žiniasklaidos svetainių blokavimui jau ruošiasi „VKontakte“, nurodė „Forbes“ kalbinti telekomunikacijų rinkai artimi šaltiniai.

„VKontakte“, jų teigimu, pradėjo diegti teikėjų tinkluose serverius, užtikrinsiančius spartesnį vaizdo turinio atsisiuntimą. Tai būtina, kadangi tada, kai bus užblokuotas „YouTube“, „VKontakte“ srautas gerokai suintensyvės, aiškina vienas iš „Forbes“ pašnekovų.

Vis dėlto prezidento administracijos politinis blokas, vadovaujamas Sergejaus Kirijenkos, taip pat daugelis ministrų kabineto narių pasisako už „YouТube“ išsaugojimą, tvirtina prezidento administracijai ir Kremliui artimi portalo „Meduza“ šaltiniai.

Argumentuodami savo poziciją jie aiškina, kad žmonės, per „YouTube“ ieškantys politinio turinio, vis tiek jį gaus per VPN.

Užblokuoti vaizdo įrašų kanalą reikalauja jėgos struktūrų atstovai ir prezidento administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas, informacinės srities kuratorius Aleksejus Gromovas.

Kaip teigia „Meduza“ šaltiniai, pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie blokavimą.

„Užblokavimo tikimybė didelė“, – teigia vienas iš informacijos šaltinių ir priduria, kad anksčiau vaizdo įrašų prieglobą valdžia vertino kaip valstybinei propagandai tinkamą platformą, tačiau dabar šis motyvas dingo, kadangi provyriausybinės žiniasklaidos kanalai masiškai užsidarinėja.

Galutinį sprendimą turės priimti V. Putinas, internetą kažkada pavadinęs Vakarų specialiųjų tarnybų išradimu ir pasiūlęs sukurti atskirą ir uždarą vien Rusijai skirtą tinklą.

„Prezidentas „YouTube“ tikrai nesinaudoja ir menkai tesupranta, kas ten vyksta. O blokavimas atitinka [konflikto su Vakarais] eskalacijos logiką“, – sakė „Meduza“ pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)