Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų buvęs kariuomenės kapitonas, palikęs miestą likus dviem dienoms iki Lulos inauguracijos sausio 1 dieną, grįžo į Braziliją komerciniu skrydžiu iš Orlando, Floridos.

Dešimtys šalininkų, mojuojančių Brazilijos vėliava jį pasitiko oro uosto atvykimo zonoje, šaukdami ir giedodami nacionalinį himną, nepaisant valdžios institucijų veiksmų, kuriais buvo siekiama užkirsti kelią planuotam pasveikinimo mitingui.

Tačiau J. Bolsonaro nepastebimai išėjo pro kitą išėjimą. Parodęs aukštyn iškeltą nykštį televizijos kameroms, jis įsėdo į kortežą ir išvažiavo į savo Liberalų partijos (PL) būstinę, lydimas policijos automobilių.

68 metų J. Bolsonaro kitą savaitę pradės dirbti Liberalų partijos garbės pirmininku ir uždirbs 41 600 realų (apie 8 000 JAV dolerių) per mėnesį.

Buvęs prezidentas (2019-2022 m.), neseniai išsinuomojęs namą uždarame kvartale Brazilijos mieste, yra sakęs, kad planuoja važinėti po Braziliją „užsiimdamas politika“ ir „gindamas konservatizmo vėliavą“, tačiau „neketindamas vadovauti jokiai opozicijai“, sakė jis televizijai „CNN Brasil“.

Vis dėlto J. Bolsonaro sugrįžimas gali atgaivinti opoziciją, kurią susilpnino jo paties išvykimas į užsienį ir platus pasipriešinimas sausio 8 dienos smurtui ir riaušėms prie vyriausybinių pastatų.

„Penkis mėnesius turėjome iš esmės išardytą opoziciją. Dabar atrodo, kad J. Bolsonaro sugrįžimas į Braziliją suvienys dešiniuosius, – AFP sakė Getulio Vargaso fondo politologas Jairo Nicolau. – Tai gali turėti didelės reikšmės. Lula turės valdyti su vieninga opozicija“.

Teisinės problemos

Tačiau J. Bolsonaro susidurs su daugybe teisinių problemų. Tarp jų – ne mažiau kaip penki Aukščiausiojo Teismo tyrimai, po kurių jis gali būti pasodintas į kalėjimą, įskaitant tyrimą dėl galimo sausio 8 dienos riaušių kurstymo, ir neseniai kilęs skandalas dėl įtarimų, kad jis bandė neteisėtai įvežti ir pasilikti sau milijonų dolerių vertės juvelyrinių dirbinių, kuriuos jam ir jo žmonai 2019 metais padovanojo Saudo Arabija.

Policija trečiadienį iškvietė J. Bolsonaro, kad balandžio 5 dieną jis duotų parodymus Saudo Arabijos juvelyrinių dirbinių byloje, pranešė pareigūnai agentūrai AFP.

Jam taip pat iškelta 16 bylų Brazilijos Aukščiausiajame rinkimų tribunole (TSE), dėl to jam gali būti atimta teisė aštuonerius metus kandidatuoti į prezidento postą, taigi jis gali būti pašalintas iš 2026 metų prezidento rinkimų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją