Iš tikrųjų Vakarai po Rusijos invazijos skatina ukrainietiškų grūdų eksportą, kuris yra svarbus šalies pajamų šaltinis. Ukraina yra viena didžiausių grūdų eksportuotojų.

Rusija ir Ukraina tik prieš dešimt dienų pratęsė tarpininkaujant JT ir Turkijai pasiektą grūdų susitarimą. Jis numato, kad Ukraina, nepaisant karo, koridoriais Juodojoje jūroje gali laivais gabenti grūdus. Didelius jų kiekius Ukraina gali eksportuoti tik jūros keliu. Išvežimo galimybės sunkvežimiais ar geležinkeliu yra ribotos.

Bulgarijoje tuo tarpu šimtai ūkininkų trečiadienį pradėjo tris dienas truksiančią svarbiausių kontrolės punktų pasienyje su Rumunija blokadą, taip protestuodami prieš bemuitį ukrainietiškų grūdų įvežimą. Anot ūkininkų, dėl milžiniškos pasiūlos nebuvo parduota apie 40 proc. jų praėjusių metų derliaus. Likus tik keliems mėnesiams iki naujo derliaus pradžios jie nebeturi laisvos vietos saugyklose. „Esame čia, nes Briuselis negirdi mūsų balsų“, – sakė ūkininkų atstovas.

Bulgarijos grūdų augintojai jau daug savaičių reikalauja nutrauktu daug pigesnių žemės ūkio produktų importą iš Ukrainos, pavyzdžiui, kviečių ir saulėgrąžų sėklų. Vien tik nuostoliai už neparduotas saulėgrąžų sėklas siekia per 400 mln. eurų.

Žemės ūkio ministras Jaworas Getshewas sakė, kad Bulgarija reikalaus iš ES pagalbos priemonių. Prie grūdų augintojų protestų jau jungiasi ir vaisių augintojai bei avių augintojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)