Prezidentas Vladimiras Putinas siekia, kad „Topol“ sistemą pakeitusi raketų sistema „Jars“ taptų dar vienu Rusijos „neįveikiamu ginklu“ ir jos antžeminio branduolinio arsenalo svarbiausiu komponentu.

„Iš viso pratybose dalyvauja daugiau nei 3000 karių ir apie 300 technikos vienetų“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, paskelbtame „Telegram“ pranešimų programėlėje. Per pratybas mobiliosios sistemos „Jars“ atliks manevrus trijuose Rusijos regionuose, pranešė ministerija, bet regionų neįvardijo. Pasak ministerijos, taip pat bus „vykdomas priemonių kompleksas, skirtas užsimaskuoti ir atremti šiuolaikines oro žvalgybos priemones“.

Pasak karinių tinklaraštininkų, sistemos „Jars“, kurių veikimo nuotolis yra 12 tūkst. kilometrų, gali turėti kelias nepriklausomai nukreipiamas branduolines galvutes ir gali būti sumontuotos ant sunkvežimių arba dislokuotos raketų šachtose.

Rusija, pernai vasarį pradėjusi invaziją į Ukrainą, surengė virtinę karinių pratybų, taip pat ir su kitomis šalimis, pavyzdžiui, Kinija ir Pietų Afrikos Respublika. Ji taip pat suaktyvino karinius mokymus su Baltarusija, Rusijos ir Ukrainos kaimyne, ir pastaraisiais metais surengė daugelį bendrų visapusiškų pratybų.

Baltarusija pareiškė nusprendusi priimti Rusijos taktinius branduolinius ginklus ir sakė taip reaguojanti į Vakarų sankcijas bei NATO valstybių narių stiprinamus karinius pajėgumus prie jos sienų.

JAV prezidentas Joe Bidenas leido suprasti, kad šis sprendimas kelia nerimą, nors JAV pareigūnai sako dar nematantys jokių požymių, kad Rusija ketintų Ukrainoje panaudoti taktinius branduolinius ginklus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją