„Noriu aiškiai pasakyti: Rusija turi pasitraukti iš kiekvieno kvadratinio metro Ukrainos teritorijos. Neturi būti jokių interpretacijų dėl to, ką reiškia žodis „pasitraukimas“, – sakė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba antrojo JAV vadovaujamo aukščiausiojo lygio susitikimo už demokratiją virtualioje sesijoje su kolegomis.

Prezidentas Joe Bidenas trečiadienį oficialiai pradės šį aukščiausiojo lygio susitikimą, kuris yra dalis jo pastangų sutelkti jėgas prieš Rusiją, taip pat prieš didėjantį Kinijos įtakos augimą.

„Šioje kovoje mes giname visą demokratinį pasaulį“, – sakė D. Kuleba.

Kinija pateikė planą dėl paliaubų, jam pritarė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, bet Ukraina ir ją remiantys Vakarai atmetė jį kaip būdą įšaldyti Maskvos laimėjimus, įgytus per 13 mėnesių trunkančią invaziją.

„Jokia kita tauta nenori taikos labiau nei Ukraina. Tačiau taika bet kokia kaina yra iliuzija. Kad taika būtų ilgalaikė, ji turi būti teisinga, – sakė D. Kuleba. – Rusijos agresijos nutraukimas ir Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas yra esminės taikos sąlygos.
Neapgalvotos nuolaidos agresorei tik paskatintų Rusiją suintensyvinti išpuolius prieš demokratiją, suteiktų jai laiko atkurti savo karinius pajėgumus ir atnaujinti ginkluotą puolimą prieš Ukrainą“.

Sesijai vadovavęs JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas palaikė Ukrainos pasiūlymus ir dar kartą perspėjo dėl bet kokio susitarimo, kuris tiesiog leistų Rusijos pajėgoms persigrupuoti.

„Šis karas, žinoma, galėtų pasibaigti rytoj, jei prezidentas Putinas taip nuspręstų, išvesdamas Rusijos pajėgas iš Ukrainos“, – sakė A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją