Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas naujus rinkimus sušaukė reaguodamas į pernai jėga numalšintus mirtinus protestus. Jis tvirtino norįs suteikti postūmį šalies modernizacijaipo beveik tris dešimtmečius trukusio autoritarinio jo pirmtako Nursultano Nazarbajevo valdymo. Šis atsistatydino 2019 metais.

Kovo 19 d. vykęs balsavimas buvo surengtas taikant naują sistemą – tai buvo pirmas kartas, kai visus 98 Mažiliso deputatus tiesiogiai rinko tauta. Negana to, pirmą kartą per beveik 20 metų rinkimuose dalyvavo nepriklausomi kandidatai.

Pasak Kazachstano rinkimų komisijos, valdančiosios partijos „Amanat“ atstovai Mažilise užims 62 vietas. Kaip teigiama, parlamente iš viso bus atstovaujamos šešios partijos, kai iki šiol buvo atstovaujamos trys. Likusios penkios partijos be „Amanat“ parlamento žemuosiuose rūmuose turės po 4–8 vietas, o septynias vietas užims nepriklausomi kandidatai.

Po rinkimų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) pasveikino Kazachstano pažangą organizuojant parlamento rinkimus, tačiau pažymėjo, kad šaliai būtinos tolesnės demokratinės reformos. Organizacija nurodė, kad balsavimas vyko sklandžiai, tačiau buvo užfiksuota „reikšmingų procedūrinių pažeidimų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)