Apie rengiamą bepiločių ataką sausį kalbėjo Oleksijus Arestovyčius, iki sausio vidurio buvęs Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėju. Vasarį Ukrainos generalinis štabas paskelbė, kad kuriama „pirmoji pasaulyje smogiamoji BPLA kuopa“.

Kaip rašė „Telegram“ kanale „Russkij inžiner“, Ukraina supirko Kinijoje visas rinkoje prieinamas gana nebrangių lenktyninių dronų FPV (maždaug 50–100 tūkst. vienetų) su videokameromis dalis.

Tokie aparatai yra mažesni už standartinius kvadrokopterius ir turi galingą variklį, su kuriuo lengvas bepilotis išvysto 200 km per valandą greitį.

Pakanka pritvirtinti prie jo granatą, ir dronas taps radijo bangomis valdomu robotu kamikadze, kuris gali gana tiksliai pataikyti į taikinį, esantį nemažu atstumu nuo jį valdančio operatoriaus.

„Forbes“ primena, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pirmą kartą sėkmingai pritaikė šią taktiką pernai liepą – tada improvizuotas FVP aparatas įskrido į rusų karių užimtą pastatą ir viduje sprogo.

Nuo to laiko tokios atakos paplito, rašoma leidinyje. Internete yra filmuotų reportažų, kuriuose matyti, kaip radijo ryšiu valdomi dronai kamikadzės smogia rusų tankams (aparatas nesunkiai gali įskristi pro atvirą liuką) ar rusų padaliniams apkasuose, į kuriuos neįmanoma pataikyti nuo žemės.

„Forbes“ duomenimis, mažiausiai pusė šių bepiločių atakų yra sėkmingos – numuša takinius, o, „lyginant su kitais valdomais ginklais ir dronais kamikadzėmis, jie pigesni ir lengviau gaunami“.

Leidinyje pateikiami skaičiavimai, rodantys, kad kiekvieno tokio improvizuoto drono kamikadzės kūrimas kainuoja kelis šimtus dolerių, t. y. žymiai pigiau už įprastą kokybišką kvadrokopterį, jau nekalbant apie Irane gaminamus dronus „Shahed“, už kuriuos Maskva moka nuo 20 iki 50 tūkst. dolerių už vienetą.

Kaip rašoma kanale „Russkij inžiner“, 50 tūkst. bepiločių ataka būtų beprecedenčio masto. Rašoma, kad lenktyniniai dronai gana atsparūs radijo trikdžiams, neįmanoma jų sustabdyti radijo ryšio slopintuvais.

Skraidantys dronai kamikadzės gali smogti ir smogti rusų pozicijoms, „kol bus sunaikinti visi taikiniai“.

BBC Rusijos tarnyba rašo, kad po neseniai įvykusio bepiločio sprogimo Tulos srityje, dėl kurio Maskva apkaltino Ukrainą, liko apie 8 m gylio duobė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)