Laivas su 38 žmonėmis ketvirtadienį išplaukė iš vietovės netoli Sfakso ir mėgino pasiekti Italiją, sakė uostamiesčio teismo atstovas Fawzi El Masmoudi.

Migrantai iš Afrikos šalių piečiau Sacharos Tunise gyvena apimti baimės po praėjusį mėnesį prezidento Kaiso Saiedo pasakytos kalbos, kai jis apkaltino šiuos migrantus keliant demografinę grėsmę ir didinant nusikalstamumą šalyje. 12 mln. gyventojų turinčioje Šiaurės Afrikos valstybėje gyvena maždaug 21 tūkst. migrantų iš kitų Afrikos šalių, jie sudaro 0,2 proc. gyventojų.

Anksčiau penktadienį migrantų laivus stebinti labdaros organizacija „Alarm Phone“ pranešė, kad „nelaimės ištiktame laive“ pavojus gresia 40-iai iš Tuniso pabėgti mėginančių žmonių. Laive buvę žmonės pranešė, kad „vadinamieji Tuniso pakrančių apsaugos pareigūnai paėmė variklį, kai kuriuos sumušė ir paliko jūroje“, pranešė organizacija.

Po K. Saiedo kalbos, kurią teisių grupės pavadino „rasistine ir kurstančia neapykantą“, migrantai pranešė apie padaugėjusius rasistinius išpuolius, daugelis buvo šeimininkų, išsigandusių didelių baudų ar net kalėjimo už jų apgyvendinimą, išmesti iš būstų. Neoficialiai dirbusieji statybų ir kituose sektoriuose prarado darbą, tūkstančiai nuskubėjo į savo šalių ambasadas, panorę grįžti.

Kai kurie migrantai atvyksta į Tunisą mokytis, bet daugeliui ši šalis yra išvykimo vieta mėginant jūra pasiekti Europą. Europos vyriausybės spaudžia Tunisą suvaldyti šį srautą. Tunisas yra vos už 150 kilometrų nuo Italijos Lampedūzos salos.

Penktadienį Tuniso nacionalinės gvardijos atstovas sakė, kad per pastarąją parą pakrančių apsauga sulaikė daugiau nei 1000 migrantų, 25 jų buvo tunisiečiai.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni penktadienį perspėjo, kad Tuniso patiriamos „rimtos finansinės problemos“ gali sukelti „migracijos bangą“ į Europą. Ji patvirtino, kad į šią Šiaurės Afrikos šalį planuojama misija, joje dalyvaus Italijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrai.

G. Meloni pakartojo ankstesnį Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio pasisakymą, kad Tuniso ekonomikai gresia žlugimas, o tai gali paskatinti naują migrantų srautą į Europą. JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šią savaitę perspėjo, kad Tunisas turi skubiai susitarti su Tarptautiniu valiutos fondu dėl pagalbos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją