Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris anksčiau šį mėnesį atskleidė, kad objektas buvo aptiktas, sakė, jog ekspertų manymu, tai gali būti signalinė antena, skirta sprogmeniui toje dujotiekio dalyje aktyvuoti.

Vokietijos, Švedijos ir Danijos valdžios institucijos tiria povandeninius sprogimus, kurie rugsėjo mėnesį sukėlė keturis nuotėkius dviejuose „Nord Stream“ dujotiekiuose Baltijos jūroje, praėjus septyniems mėnesiams po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

Danijos energetikos agentūra ketvirtadienį vakare paskelbė cilindro formos objekto, stovinčio šalia „Nord Stream 2“ dujotiekio jūros dugne, nuotrauką.

Agentūra teigė, kad gali būti, jog objektas yra 40 cm aukščio ir 10 cm pločio jūrinis dūmų plūduras, ir kad jis „nekelia tiesioginio pavojaus saugumui“.

„Siekdamos išsamiau išsiaiškinti objekto pobūdį, Danijos valdžios institucijos nusprendė ištraukti jį padedant Danijos gynybai“, – sakoma jos pareiškime.

Agentūra pridūrė, kad, prieš pradėdama gelbėjimo operaciją, vis dar laukia vamzdyno savininko atsakymo.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ valdo didžiąją dalį dviejų dujotiekių akcijų, o likusi dalis priklauso Vokietijos, Nyderlandų ir Prancūzijos bendrovėms.

Vokietijos prokurorai šį mėnesį pranešė, kad sausį tyrėjai apieškojo laivą, kuriuo, kaip įtariama, buvo gabenami sprogmenys, panaudoti per sprogimus.

Patvirtinimas apie kratas pasirodė po to, kai laikraštis „New York Times“ pranešė, kad JAV pareigūnai gavo naujos žvalgybinės informacijos, rodančios, kad už sabotažą atsakinga „proukrainietiška grupuotė“.

Ukrainos vyriausybė neigė, kad yra susijusi su šiuo aktu, o Kremlius atmetė „Times“ pranešimą kaip „diversiją“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją