„Prašau jūsų sąžiningai ir laiku įgyvendinti tankų korpusų gamybos užsakymus... Jeigu pažeisite savo pareigą Tėvynei, pradėsiu jus naikinti kaip nusikaltėlius, nepaisančius savo Tėvynės garbės ir interesų. Negalima leisti, kad mūsų pajėgoms fronte trūktų tankų, o jūs giliame užnugaryje dykinėtumėte ir tinginiautumėte“, – sovietinį „vadą“ pacitavo jis.

D. Medvedevas pareiškė, kad „negali neatkreipti komisijos narių dėmesio“ į tai, kaip buvo vertinamas „toks darbas“ esant „panašiai situacijai“ SSRS–Vokietijos karo metu.

„Kolegos, noriu, kad mane išgirstumėte ir įsimintumėte generalisimo žodžius. Kaip suprantate, tokio kreipimosi rezultatai buvo gana įspūdingi“, – sako kalbą baigė buvęs Rusijos prezidentas.

D. Medvedevas mano, kad šiuolaikinių rusų gynybos pramonės bendrovių direktoriams vertėtų įsiskaityti į karines J. Stalino telegramas. „Tam, kad ateitų į protą“, – pareiškė buvęs Rusijos prezidentas, atsakydamas į „VKontakte“ komentatoriaus klausimą. Vaizdo įrašas su atsakymu paskelbtas D. Medvedevo „Telegram“ paskyroje.

D. Medvedevas paneigė pranešimus apie ginklų stygių Rusijos armijoje, kurie reguliariai pasirodo Vakarų analitikų ataskaitose ir vertinimuose.

„Mūsų priešai mano, kad mūsų pramonė stringa, nesusidoroja su keliamomis užduotimis. Nesibaigiančios diskusijos – baigėsi sviediniai, baigėsi tankai, baigėsi raketos ir taip toliau. Vien tankų šiais metais mes pusantro tūkstančio pagaminome (iki karo Rusija per metus pagamindavo viso labo po 150 tankų). Suskaičiuokite, nepatingėkite, kiek net ir pagal pačias optimistiškiausias prognozes gaus mūsų priešai – štai jums bus ir atsakymas“, – pareiškė D. Medvedevas ir pridūrė, kad Rusijoje pradėta gaminti daugiau ginklų, nes „tai tiesiog buvo būtina“.

Rusijos karinės bei istorinės draugijos mokslo vadovas Michailas Miagkovas „RIA Novosti“ propagandistams sakė, kad J. Stalinas savo telegramomis auklėjo gamyklų direktorius, o griežtos priemonės tada buvo „ne šiaip pageidautinos, bet paprasčiausiai būtinos“.

„Ar šiandien galima naudoti tokias priemones, sprendžia mūsų valdžia. Mano nuomone, nedidelei daliai žmonių (bendrovių valdyme), iki pat dabar nesupratusių, kad esame atsidūrę taške, kai sprendžiamas mūsų valstybės likimas, ateitis, mūsų tautos likimas, ir reikia būti mobilizuotiems, panašūs paraginimai, galimas dalykas, padės geriau suprasti situaciją“, – mano jis.

D. Medvedevas buvo paskirtas Rusijos Federacijos (RF) Karo pramonės komisijos pirmininko pirmuoju pavaduotoju praėjusių metų pabaigoje. Komisijos pirmininkas Vladimiras Putinas šias pareigas įsteigė specialiai D. Medvedevui.

Jam buvo patikėta vadovauti posėdžiams vietoje V. Putino ir kurti darbo grupes.

Karo pramonės komisiją taip pat sudaro gynybos ministras Sergejus Šoigu, Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas, Saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas, Išorinės žvalgybos tarnybos, Federalinės saugumo tarnybos ir Rusijos nacionalinės gvardijos vadovai bei kiti.

Karo pramonės komisija įgyvendina valstybės politiką karo pramonės komplekso, gynybinės technikos, valstybės saugumo ir teisėsaugos srityse. Taip pat kontroliuoja ginkluotės gamybą, formuoja užsakymus ir priima sprendimus dėl valdininkų atsakomybės už ginkluotės tiekimo sutrikimus.

2012 metais, eidamas Rusijos ministro pirmininko pareigas, D. Medvedevas pasmerkė J. Staliną ir jo pakalikus už savo liaudies žudymą.

„Už tai, kas vyko tada, ne tik Josifas Stalinas, bet ir daugybė kitų vadovų, neabejotinai, verti griežčiausio vertinimo. Jų neįmanoma patraukti atsakomybėn, bet yra kaip tik taip“, – sakė jis per susitikimą su Permės regiono partijos „Vieningoji Rusija“ aktyvu.

„Tai turi likti mūsų istorijos analuose, kad daugiau niekada nebepasikartotų, – pridūrė D.Medvedevas. – Nes karas su savo liaudimi yra sunkiausias nusikaltimas“.

Tuomet žmogaus teisių gynimo grupė „Memorial“, su kuria Rusijoje dabar bandoma susidoroti, pasmerkė Rusijos vadovus, kad jie grįžta prie stalininės pavyzdinių teismo procesų praktikos, opozicijos aktyvistų įkalinimo, ir tvirtino, jog jie neturi „istorinės atsakomybės“ jausmo.

Būdamas prezidentu D.Medvedevas rėmė vadinamąją destalinizavimo“ programą, Sovietų Sąjungą vadino totalitarine valstybe, o Vladimiras Putinas kartą 2007 metais pasakė, kad Stalino laikų aukos yra „ypatinga Rusijos tragedija“.

Valdant J. Stalinui, milijonai žmonių buvo įkalinti didžiulėje GULAGo lagerių sistemoje, šimtai tūkstančių buvo sušaudyti per valymus, kai buvo šalinami visi, įtariami nelojalumu režimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)