Italijos parlamento narė Elisa Scutella, priklausanti partijai „Penkių žvaigždučių judėjimas“, išsakė nuomonę, kad galbūt reikėtų nustoti teikti pagalbą Ukrainai.

„Ponia Scutella sako mums: sustokite. Manau, kad turėtumėte tai sakyti Putinui. Esu nustebusi, kad tai sakote mums, nes galbūt tai išduoda poziciją, kuri yra pritarti invazijai į Ukrainą. Vadinkime daiktus tikrais vardais: jei mes nustojame [remti Ukrainą], reiškia, pritariame invazijai į Ukrainą“, – sakė G. Meloni.

Anot jos, tai nereiškia, kad nereikėtų dirbti prie taikos plano ar ieškoti konflikto sprendimo.

„Negi jūs iš tiesų manote, kad kažkam patinka karas? Ne. Bet situacija daug sudėtingesnė, nei pateikia propaganda“, – tęsė Italijos premjerė.

G. Meloni taip pat kėlė klausimą, kokios turėtų būti sąlygos Ukrainai sėstis prie derybų stalo su Rusija.

„Ar jūs, pavyzdžiui, manote, kad pirmiausia Rusija turėtų nutraukti ugnį ir išvesti savo karius iš Ukrainos teritorijos? Ar manote, kad Ukrainos sienos turėtų būti peržiūrėtos ir kaip? Ar manote, kad Rusijai reikia atiduoti teritorijas, kurias ji okupavo ir dėl kurių surengė „referendumus“, ar ne? Štai ką aš iš tiesų noriu išgirsti, jei mes rimtai kalbame apie taiką. Priešingu atveju, tai, ką jūs darote, yra propaganda suverenios tautos, laisvų žmonių ir tarptautinės teisės sąskaita, ir tai yra neatsakinga“, – pakeltu balsu kalbėjo G. Meloni, fone skambant parlamentarų plojimams.

Šios kalbos įrašu tviteryje trečiadienio vakarą pasidalino ir Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

„Nuotabi Giorgios Meloni kalba. Dėkojame už jūsų nepaliaujamą palaikymą. Dar kartą ačiū, kad supratote šio karo esmę ir pasakėte tiesą apie jį. Labai vertiname jūsų pagalbą. Mes laimėsime“, – rašė jis.

Praėjusių metų rudenį Italijos premjerės pareigas pradėjusi eiti G. Meloni nuosekliai remia Ukrainą. Vasarį ji lankėsi Bučoje, Irpinėje, Kyjive ir susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Italija taip pat prisideda aprūpindama Ukrainą ginklais.

„Italija neketina svyruoti“, – sakė politikė spaudos konferencijoje su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Šis griežtai sukritikavo G. Meloni koalicijos partnerį Silvio Berlusconį, kuris savo prorusiškais pasisakymais pasėjo abejonių dėl NATO narės Italijos pozicijos.

Ji atvyko, kad „patvirtintų visišką Italijos paramą Ukrainai dėl Rusijos agresijos“, – sakė G. Meloni. Ukrainos pralaimėjimas esą būtų „preliudija“ Rusijos invazijai į kitas Europos šalis.

Nuo spalio Italijos vyriausybei vadovaujanti G. Meloni visad aiškiai pasisako prieš Rusijos karą Ukrainoje. Po kritiškų buvusio premjero S. Berlusconio pasisakymų apie V. Zelenskį ji vasario viduryje dar kartą patvirtino „tvirtą“ savo vyriausybės paramą Ukrainai.

S. Berlusconis, kurio dešinioji partija „Forza Italia“ dalyvauja ultradešiniojoje G. Meloni vyriausybėje, neseniai pareiškė, kad, jei vis dar būtų vyriausybės vadovas, nesiektų susitikimo su V. Zelenskiu. Esą V. Zelenskio atsakomybė yra siekti paliaubų ir pasirūpinti taika. Jei būtų jo valia, Ukraina iš Italijos esą nebegautų ir ginklų bei pinigų. Buvęs premjeras daug metų vadino save Vladimiro Putino draugu.

S. Berlusconio namai „nėra kasdien apšaudomi raketomis“, – pastebėjo V. Zelenskis. „Ir, dėkui Dievui, jo partneris iš Rusijos tanku neįvažiavo į jo kiemą ir nesunaikino jo šeimos ir draugų“, – kalbėjo jis spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)