„Ambasadoriau, Australijoje nesukdamas galvos mėgaujatės laisvos ir atviros visuomenės privalumais. Kaip jaučiatės atstovaudamas represijomis garsėjančiam diktatoriškam Putino režimui?“ – itin konkrečiu klausimu pokalbį pradėjo žurnalistė.

Kai S. Ferguson pasakė žodžius „represijos“ ir „diktatoriškas“, A. Pavlovskis išspaudė šypseną, nors ir atrodė akivaizdžiai pasimatęs. Laidos vedėja to nepraleido pro akis.

„Jums tai atrodo juokinga?“ – prirėmė prie sienos nauju klausimu.

„Juokinga, kaip keistai sugalvojote pradėti mūsų interviu“, – atsakė diplomatas.

„Uždaviau labai konkretų klausimą“, – paaiškino ABC laidų vedėja.

„Pernelyg konkretų“, – nenusileido ambasadorius.

„Pirmiausia, leiskite jums pasakyti, kad niekada gyvenime gyvendamas savo gimtoje šalyje neturėjau problemų. Pragyvenau ten trylika metų po mano ankstesnio paskyrimo, prieš atvykdamas į Australiją. Niekada neatrodė, kad gyvenu autoritarinėje šalyje – ar kaip ten sakėte“, – tęsė diplomatas.

„Sakiau, kad garsėjančioje represijomis ir diktatoriškoje“, – papildė S. Ferguson ir suskubo detaliau aiškinti, ką tiksliai norėjo pasakyti: „Tai režimas, užpuolęs kaimyninę šalį. Tai režimas, kur slopinami protestai, kur tildoma laisva žiniasklaida, kur kitokią nuomonę turintieji žudomi ir grūdami į kalėjimą, kur nuo visuomenės slepiami tikrieji karo aukų skaičiai. Kaip kitaip apibūdinti tokią valdymo formą, jei ne epitetu „diktatoriška“?“

„Ruošiausi atsakyti į rimtas užklausas apie Rusijos politiką ir Rusijos poziciją tam tikrais klausimais, Rusijos vaidmenį pasaulyje“, – bandė keisti temą A. Pavlovskis.

S. Ferguson patikino, kad ateis eilė ir tokiems klausimams, bet žiūrovai prieš tai turi labai gerai suprasti, „kas jūs toks ir kam atstovaujate“. Tada laidos vedėja svečiui priminė anksčiau nuskambėjusį A. Pavlovskio teiginį, kad australams dėl paramos su Rusijos invazija kovojantiems ukrainiečiams buvo „išplautos smegenys“.

„Rusijos invazija į Ukrainą yra nusikaltimas, Rusijos kariuomenė terorizuoja Ukrainos žmones. Ar jūs suprantate, kad tam, kad galėtume tai suprasti, „praplauti smegenų nereikia?“ – pašnekovo kandžiai pasiteiravo S. Ferguson.

Rusijos ambasadorius Australijoje sureagavo primindamas prieš dvidešimt metų vykusią JAV vadovautą invaziją į Iraką, kurią pavadino „amoralia agresija“. S. Ferguson pabandė pašnekovą sugrąžinti prie tikrosios pokalbio temos – Ukrainos.

„Kai kalbame apie visuomenę, kuriai plaunamos smegenys, turime omenyje jos negalėjimą vertinti konkrečių įvykių kontekste, ypač šalies istorijos kontekste“, – pareiškė A. Pavlovskis.

S. Ferguson atkreipė dėmesį į ką tik pristatytą Jungtinių Tautų ataskaitą, skirtą įvairiems Rusijos armijai Ukrainoje priskiriamiems nusikaltimams, įskaitant „kankinimus, žaginimus, žudymus“, „nepateisinamą“ civilinės infrastruktūros naikinimą ir prievartinį vaikų iš Ukrainos deportavimą į Rusiją.

„Kaip jūs galite tvirtinti, kad karas skirtas „išlaisvinti“ Ukrainą?“ – paklausė laidos vedėja.

A.Pavlovskis patikino, kad tiek Jungtinių Tautų, tiek Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vertinimai neva kryptingai šmeižia Rusiją, nes juose kažkodėl „Ukrainos pusės daromi karo nusikaltimai“ neminimi.

„Labai norėčiau pamatyti tas ataskaitas. Iš to, kiek apie tai žinau, susidariau nuomonę, kad jūsų minimų organų vertinimai yra šališki. Jie vadovaujasi tuneliniu matymu. Renkasi nepastebėti daugybės Ukrainos vykdomų karo nusikaltimų įrodymų“, – savo poziciją bandė ginti Rusijos ambasadorius Australijoje.

A.Pavlovskis kategoriškai atsisakė pripažinti, kad Rusija pradėjo karą Ukrainoje, jis primygtinai kartojo Kremliaus palaimintą eufemizmą – „specialioji karinė operacija“.

Pažymima, kad interviu buvo darytas dar prieš Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui išduodant arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir kaltinimus deportuojant Ukrainos vaikus.

Atliepdamas V. Putino tezes, Rusijos diplomatinės misijos Australijoje vadovas kalbėjo, jog Ukrainos konfliktas tapęs „NATO karu su Rusija, kuris vykdomas svetimomis rankomis“.

„Sarah, jums nereikia kaskart akcentuoti, jog su manimi nesutinkate. Juk greičiausiai tam mane ir pasikvietėte – kad išgirstumėte mano nuomonę“, – į S. Fergusion komentarus sureagavo ambasadorius.

„Tikrai taip. Na gerai. Norėjau išgirsti jūsų nuomonę. Pakartosiu: Rusija nuo 2022 metų vasario Ukrainoje pražudė daugiau nei 8 tūkst. civilių. Savo kalboje Rusijos Federacijos Taryboje vasarį prezidentas Putinas sakė: „Mes su Ukrainos žmonėmis nekariaujame“. Mano klausimas: kodėl jūs žudote tuos nekaltus žmones?“ – pašnekovą prie sienos rėmė S. Ferguson.

„Pasakyčiau taip: tragedija prasidėjo tada, kai Vakarai parėmė valdžios perversmą Kyjive ir padėjo į valdžią ateiti ultranacionalistams, ksenofobams. Tai buvo valdžia, kuri, tiesą sakant, Odesoje gyvus sudegino daugiau nei penkiasdešimt žmonių“, – bandė iš padėties suktis ambasadorius.

„Jeigu dabar čia mums kartosite Rusijos propagandos posmelius iš praeities, labai paprašysiu susimilti ir to nedaryti“, – paprašė laidos vedėja.

„Sarah, o jūs kartojate Vakarų propagandos tezes, ir čia viskas gerai?“ – atsakė A. Pavlovskis.

Rusijos ambasadorius Australijoje taip pat bandė sakyti, kad Australijos įsitraukimas – 90 „Bushmaster“ suteikimas – yra opi problema: „Australijos valdžia žino, kokia yra mūsų pozicija. Pozicija labai aiški: kuo daugiau ginklų duosite Ukrainai, tuo ilgiau tęsis tas karas, tuo daugiau aukų ir nuostolių patirs Ukraina“.

Išplatintame pareiškime Ukrainos ambasadorius Australijoje Vasylis Myrošnyčenka sakė, kad jo šalis yra labai dėkinga australams už pagalbą.

„Jeigu Rusija atsitrauktų už sienų, kurias neteisėtai peržengė įsiverždama į taikią mažesnę kaimyninę valstybę ir pradėjo tos šalies žmonių genocidą, karas pasibaigtų jau rytoj. Jeigu taip nenutiks, tai pats greičiausias būdas užbaigti karą, pasiekti taiką ir sugrąžinti pasauliui ir Australijai stabilumą, yra padėti ateinančiais mėnesiais Ukrainai pasiekti pergalę“, – sakė diplomatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)