V. Zelenskis kreipėsi į ES viršūnių susitikimą vaizdo ryšiu iš Ukrainos traukinio, apsilankęs karo siaubiamuose rajonuose palei fronto liniją. Saugus ryšys trumpam buvo nutrūkęs, per viršūnių susitikimą žurnalistams sakė Europos pareigūnas.

Pasak jo, Ukrainos lyderis pasidžiaugė, kad šią savaitę ES susitarė per ateinančius 12 mėnesių pasiųsti Kyjivui milijoną artilerijos sviedinių. Tačiau V. Zelenskis pabrėžė, kad delsimas tiekti modernius lėktuvus ir tolimojo nuotolio raketas gali pratęsti karą, sakė pareigūnas.

V. Zelenskis taip pat paragino lyderius taikyti Maskvai daugiau sankcijų, paspartinti Ukrainos narystę ES ir padidinti paramą Kyjivo siūlomam taikos planui.

Ukrainos lyderis ne kartą prašė Vakarų sąjungininkių suteikti Ukrainai modernius karo lėktuvus ir tolimojo nuotolio raketas, kurios padėtų atstumti Maskvos pajėgas. Viršūnių susitikimui prasidėjus, Slovakija pranešė perdavusi Ukrainai keturis sovietinius naikintuvus MiG-29.

Slovakija ir Lenkija yra pirmosios šalys, įsipareigojusios suteikti Ukrainai senesnių lėktuvų. Tačiau Kyjivo rėmėjos kol kas nesutinka suteikti šaliai Vakarų gamybos orlaivių.

Prieš kreipimąsi į ES viršūnių susitikimą V. Zelenskis lankėsi pietų Ukrainos Chersono regione, dalį jo kontroliuoja Rusijos pajėgos. ES pareigūnas sakė, kad V. Zelenskis emocingai papasakojo apie nuniokojimą, kurį matė per vizitą regione ir Bachmute Rytų Ukrainoje, kur dėl šio miesto vyksta mūšiai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją