Lenkija uždarė Bobrovnikų sienos kirtimo punktą vasario 10 d., po dviejų dienų, kai Baltarusijos Gardino miesto teismas pripažino A. Poczobutą kaltu ir nuteisė kalėti aštuonerius metus.

A. Poczobutas, aktyvus Baltarusijos lenkų sąjungos (ZPB) - lenkų mažumos organizacijos, kurią Baltarusija paskelbė neteisėta, – narys, buvo suimtas 2021 m. kovo mėnesį ir apkaltintas „tautinės ir religinės nesantaikos kurstymu bei nacizmo reabilitavimu“.

„Bobrovnikų sienos kirtimo punktas bus uždarytas tol, kol bus kalinamas A. Poczobutas“, – sakė Mariuszas Kaminskis. „Baltarusija puikiai tai žino. Jei A. Poczobutas rytoj bus paleistas, Bobrovnikų sienos kirtimo punktas poryt bus atidarytas“, – pridūrė jis.

Pasak M. Kaminskio, Lenkija imsis ir kitų veiksmų, jei represijos Baltarusijoje tęsis. „Lenkija laikysis griežtos linijos (Baltarusijos) režimo atžvilgiu, jei bus imamasi tolesnių veiksmų prieš Lenkijos valstybę, Lenkijos piliečius ir mūsų tautiečius, kurie yra Baltarusijos piliečiai“, – sakė jis.

Bobrovnikų perėja yra vienas iš pagrindinių tranzito punktų tarp dviejų šalių, o 2021 m. per migracijos krizę buvo karštasis taškas, kai tūkstančiai migrantų mėgino patekti į Lenkiją iš Baltarusijos.

Po Lenkijos parlamento žemųjų rūmų nutarimo, pasmerkusio A. Poczobuto įkalinimą, M. Kaminskis nusprendė įtraukti į sankcijų sąrašą daugiau su Baltarusiją valdančio Aliaksandro Lukašenkos režimu susijusių asmenų. Į sąrašą įtraukti ir asmenys, palaikantys Rusijos karą Ukrainoje bei pažeidžiantys žmogaus teises Rusijoje ir Baltarusijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją