"Aš oficialiai skelbiu, kad Iranas įstojo į grupę šalių, kurios turi branduolinę technologiją. Toks yra Irano tautos pasipriešinimo rezultatas", - sakė prezidentas per televiziją iš Mašhado miesto.

Irano atominės energetikos organizacijos vadovas kiek anksčiau antradienį pranešė, kad Irane sodrintas uranas atitinka atominėms elektrinėms tinkamą lygį.

"Didžiuojuosi galėdamas paskelbti, kad mes pradėjome urano sodrinimo iki 3,5 proc. procesą", - sakė per televiziją Gholamreza Aghazadehas ir pridūrė, kad bandomoji sodrinimo gamykla Natanze pradėjo šį procesą pirmadienį.

Anksčiau antradienį buvęs Irano prezidentas Akbaras Hashemi Rafsanjani pranešė, kad Natanco branduoliniame objekte sėkmingai paleista 164 uraną sodrinančių centrifugų kaskada.

Turi 110 t žaliavos sodrinimui

Iranas pasigamino 110 t urano heksafluorido dujų (UF6), kurios yra žaliava sodrintam branduoliniam kurui, antradienį pranešė iraniečių Atominės energetikos organizacijos vadovas Gholamreza Aghazadeh.

Diplomatai vasario mėnesį sakė, jog Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) pranešė, kad Iranas sukaupė 85 t UF6. Tokio kiekio pakaktų tuzinui atominių bombų pagaminti, nurodo specialistai.

Iranas teigia, jog jo branduolinės programos tikslai yra vien taikūs, ir atmeta Vakarų kaltinimus, kad Teheranas siekia pasigaminti branduolinį ginklą.

Iš UF6 centrifugose gaminamas sodrintas branduolinis kuras.

Rusija smerkia, D.Britanija susirūpinusi

Irano pranešimas, kad jis turi sodrinto urano, yra "žingsnis klaidinga kryptimi", trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija, kurios komentarus perduoda naujienų agentūra ITAR-TASS.

"Tai prieštarauja Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) sprendimams ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pareiškimui", - ministerijos atstovo žodžius cituoja agentūra.

"(Iranas turėtų) sustabdyti visą veiklą uranui sodrinti, įskaitant tyrimus", - pridūrė atstovas.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Jackas Straw trečiadienį pareiškė esąs "didžiai susirūpinęs" dėl Irano pareiškimo apie urano sodrinimą ir paragino Teheraną sustabdyti šią nerimą keliančią branduolinę veiklą bei grįžti prie derybų.

"Pastarasis Irano pareiškimas dar labiau kenkia tarptautiniam pasitikėjimui Irano režimu ir yra visiškai nenaudingas", - sakoma J.Straw pareiškime.

Iranas trečiadienį atmetė Rusijos raginimą nutraukti urano sodrinimo darbus ir pareiškė, kad jo branduolinės programos sustabdyti negalima.

"Irano branduolinė veikla yra kaip kristi pradėjęs krioklys. Jos negalima sustabdyti", - "Reuters" paklaustas apie Rusijos reikalavimą atsakė vienas aukšto rango iraniečių pareigūnas, nenorėjęs, kad būtų skelbiama jo pavardė.

C.Rice ragina JT imtis stiprių priemonių prieš Iraną

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice trečiadienį paragino JT Saugumo Tarybą "stipriomis priemonėmis" atsakyti į Teherano pranešimą, jog Irane sėkmingai sodrinamas uranas.

Tačiau C.Rice nesiūlė skubiai sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdžio.

"Tikrai manau, kad Saugumo Tarybai reikės apsvarstyti šį Irano žingsnį, o jai (Taryba) susirinkus, kaip tik bus laikas pakalbėti apie stiprias priemones, kad būtų aišku, jog mes pateisiname tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą šiuo klausimu", - sakė C.Rice.

Jungtinės Valstijos jau seniai siūlo JT Saugumo Tarybai griežčiau vertinti Irano islamo respubliką, net skelbti sankcijas, tačiau susidūrė su veto teisę turinčių šalių, Rusijos ir Kinijos, nepritarimu.

Vašingtono iniciatyva jau rengiamos energingos konsultacijos, kokių imtis diplomatinių žingsnių, tačiau neatsisakant ir jėgos panaudojimo prieš Iraną, net jeigu tam nepritartų JAV sąjungininkės.

Prezidentas ragina spartinti darbus

Islamo šaliai vadovaujantis radikalusis prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas paragino dar labiau spartinti sodrinimo darbus. Išplėtojus šį procesą, įmanoma pagaminti ir branduolinę atominės bombos šerdį.

Jungtinės Valstijos nedelsdamos įspėjo, kad Iranas "juda klaidinga kryptimi". Balandžio 28 dieną baigiasi Saugumo Tarybos nustatytas terminas, o po jo Iranui gali grėsti JT sankcijos.

"Mūsų žmonės su Dievo pagalba sėkmingai įsisavino branduolinę technologiją. Iranas prisijungė prie kitų branduolinių valstybių", - aukščiausiems kariniams ir politiniams vadovams pareiškė M.Ahmadinejadas šalies šiaurės rytuose, šventame Mešchedo mieste.

"Irano branduolinė programa yra tik taiki", - pridūrė jis, paraginęs užsienio vyriausybes "pripažinti ir gerbti Irano teises".

Jis taip pat paragino "visus branduolinės programos darbuotojus spartinti savo darbą ir pagaminti kuro (būsimoms) šalies branduolinėms elektrinėms".

Dramatiškas naujienas klausytojai pasveikino šūkiais "Allahu Akbaru" (Dievas visų didžiausias).

JAV prezidentas George'as W.Bushas atmetė žiniasklaidos pranešimus, kad Jungtinės Valstijos planuoja pulti Iraną, kaip "visiškus prasimanymus" ir sakė, kad branduolinę krizę norėtų spręsti diplomatiniu keliu.

Tačiau Baltųjų rūmų atstovas spaudai Scottas McClellanas į naujausią Irano iššūkį reagavo pareiškimu, jog Teheranas "juda klaidinga kryptimi".

Irano žingsnis "tik dar labiau pabrėžia tai, dėl ko tarptautinė bendrija yra labai susirūpinusi šio režimo branduoliniais ketinimais", - sakė jis.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Seanas McCormackas įvykį pavadino "dar vienu Irano režimo žingsniu, siekiant nepaisyti tarptautinės bendrijos", tačiau buvo linkęs jo nesureikšminti.

"Vienas iš esminių branduolinio ginklo kūrimo etapų yra sugebėjimas prisodrinti uraną iki labai gryno. Šiandienos Irane pranešime kalbama ne apie tai, - sakė jis. - Tai gana žemo lygio sodrinimas".

Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Londone sakė, jog "šie paskutiniai Irano pareiškimai nėra labai naudingi" tuo metu, kai Jungtinės Tautos pareikalavo, kad Iranas nutraukti visus sodrinimo darbus ir perdirbimą.

"Jei Iranas nepaklus, Saugumo Taryba sugrįš prie šio klausimo", - teigė jis.

Irano pareiškimas taip pat yra skaudus smūgis Tarptautinės atominės energetikos agentūros direktoriui Mohamedui ElBaradei, kurio JT Saugumo Taryba paprašė iki balandžio 28 dienos parengti pranešimą, ar Iranas laikosi reikalavimų. M.ElBaradei turėtų trečiadienį atvykti į Teheraną, kur vėl mėgins spręsti nesutarimus.

Užsienio diplomatas teigė, jog Irano pareiškimas, jei yra tikras, reiškia, kad šaliai pavyko padaryti "technologinį šuolį" ir ji daro pažangą sparčiau nei buvo anksčiau manyta.

"Jei tai tiesa, tai reiškia, jog jie juda greičiau, nei mes tikėjomės. Tai yra technologinis šuolis į priekį...", - sakė pavardės nenorėjęs skelbti Teherane reziduojantis diplomatas.

Tai irgi reiškia, kad Iranas netrukus gali pasiekti "negrįžtamumo tašką", kuriame jis įgis techninę ekspertizę bei pajėgumus pasigaminti bombą.

Savaitgalį "The Washington Post" ir žurnalas "New Yorker" pranešė, jog prezidentas G.W.Bushas studijuoja galimybes imtis karinių veiksmų prieš Iraną, kurį anksčiau priskyrė "blogio ašiai".

Nors G.W.Bushas pranešimus pavadino "visiškais prasimanymais", rinkoms būgštaujant dėl konflikto naftos kainos iš karto šoktelėjo į viršų.