Pirmadienį ir antradienį vykusiame teisme ketvertas prisipažino šantažavęs vakarinėje Anglijos dalyje, Stafordšire esančios jūrų kiaulyčių fermos šeimininkus ir jų partnerius, kurių augintiniai buvo naudojami medicininiams tyrimams.

Prie fermos Niučerčo miestelyje 1999 metais taikiais protestais prasidėjusią kampaniją ilgainiui užliejo grasinimų, bauginimų ir smurto prieš fermos savininkus ar kaip nors su jų verslu susijusius asmenis banga.

Fermos savininkai, jų lankomos aludės ar golfo klubo šeimininkai ir net jų valytojai buvo priversti išgyventi kaltinimus pedofilija, grasinimus mirtimi, neapykantos laiškus, padeginėjimus ir melagingus pranešimus apie padėtas bombas.

Manoma, kad 2004 metų spalį gyvūnų teisių gynėjai iš Joksalo bažnyčios šventoriuje esančių kapinaičių pavogė fermos šeimininko 82-jų metų anytos palaikus.

Iki šiol Glady Hammond kūnas nesurastas. Nepaisant kruopštaus policijos tyrimo, nė vienam iš keturių kaltinamųjų nebuvo pateikti kaltinimai tiesiogiai prisidėjus prie kapo plėšimo.

38-erių metų Josephine Mayo, 36-erių Kerry Whitburn, abu iš Birmingemo, prisipažino kartu su 39-erių metų Johnu Smithu iš Vulverhemptono ir 36-erių Johnu Ablewhite iš Mančesterio šantažavę gyvūnėlių augintojus.

Notingemo Karūnos teismo teisėjas Michaelas Pertas kaltinamuosius apibūdino kaip "ryžtingus ir šaltakraujus savo pasirinkto tikslo siekėjus".

Vikaro sūnus, pavaduojantis mokytojas J.Ablewhite 2001 metais atliko devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę už tai, kad užpuolė medicininių tyrimų kompanijos "Huntingdon Life Sciences" generalinio direktoriaus giminaičio namus.

Kembridžšyre, Rytų Anglijoje, įsikūrusi firma ir jos partneriai jau seniai tapo su vivisekcija kovojančių asmenų kampanijos taikiniu. K.Whitburn ir J.Smithas taip pat buvo anksčiau teisti už pažeidimus, susijusius su jų kovomis už gyvūnų teises.

2004 metų sausį K.Whitburnas gyvūnų gynėjų lankomoje interneto svetainėje publikavo laišką, kuriame teigė atliekąs dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmę už tai, kad "bandė pavogti" dvi mažas beždžionėles iš narvo bjaurioje gyvūnų parduotuvėje Notingeme. "Galbūt man reikia sėdėti kalėjime ir tai bus man pamoka, ar ne? Hmmm... neeee - galbūt nebus", - pridūrė jis savo laiške.

J.Smithas buvo nuteistas už tai, kad praėjusio dešimtmečio pradžioje automobiliu rėžėsi į mėsininko parduotuvės vitriną.

Pirmadienį teisėjas M.Pertas pareiškė, kad J.Ablewhite, J.Smithui ir K.Whitburn gali būti skirta iki 12 metų laisvės atėmimo bausmė. Maksimali už šantažą numatyta bausmė yra 14 metų nelaisvės.

J.Mayo gresia kalėjime praleisti iki šešerių metų. Visiems keturiems kaltinamiesiems bausmės bus paskirtos gegužės 10 ir 11 dienomis.