„Nežinau nė vienos armijos, nė vienų karinių oro pajėgų visame pasaulyje, kurios apdovanotų pilotą už susidūrimą su bepiločiu. Jeigu tai laikoma drąsa, tada, manau, jie kitaip supranta, kas yra drąsa. Tai absurdiška ir įžeidu“, – pareiškė J. Kirby.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nežino, ar pilotas tyčia taranavo droną „MQ-9“, bet faktas lieka faktu, kad „jis tai padarė“.

„Nesuprantu, kodėl jie įteikė apdovanojimą už drąsą pilotui, kuris, blogiausiu atveju, piktavališkai rizikavo savo gyvybe ir padarė žalos Amerikos nuosavybei, o geriausiu atveju – tiesiog silpnapročiui“, – pridūrė J. Kirby.


Delfi jau skelbė, kad Rusijoje apdovanoti dviejų „Su-27“ naikintuvų pilotai, dalyvavę numušant JAV bepilotę skraidyklę „MQ-9 Reaper“ virš Juodosios jūros. Tai praėjusį penktadienį pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, kuria remiasi „The Guardian“.

Valstybinius apdovanojimus pilotams skyrė šalies gynybos ministras S. Šoigu. Pasak „RIA Novosti“, pilotai pagerbti už tai, kad neva neleido pažeisti specialiosios karinės operacijos zonos ribų.

Apie šį incidentą pranešta kovo 14 d. Tada skelbta, kad virš Juodosios jūros, už maždaug 120 kilometrų nuo Rusijos okupuoto Krymo, du Rusijos naikintuvai perėmė JAV droną. Turimais duomenimis, rusų karo lėktuvai virš skraidyklės suko ratus ir mėgino pilti ant jos degalus.

Vienas iš naikintuvų tuomet kliudė drono propelerį ir šis nukrito į vandenį. Rusija po incidento neigė, kad dronas buvo numuštas tyčia. JAV savo ruožtu apkaltino Rusiją agresyviu elgesiu ir išsikvietė Rusijos ambasadorių šalyje. Vašingtonas taip pat pabrėžė, kad dronas veikė tarptautinėje oro erdvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)