„Atvykau atkurti santykių tarp mūsų šalių“, – žurnalistams Varšuvoje kartu su Lenkijos kolega Zbigniewu Rau sakė E. Cohenas. „Džiaugiuosi, kad sutarėme dėl Lenkijos ambasadoriaus grįžimo į Izraelį (...) ambasadoriaus Izraelyje paskyrimas leis atnaujinti vykstantį diplomatinį darbą“, – sakė jis.

Abi šalys atšaukė savo ambasadorius 2021 m. rugpjūtį, kai Lenkija patvirtino įstatymą, apsunkinusį pareikšti teises į nuosavybę, konfiskuotą per Antrąjį pasaulinį karą. Varšuva tikino, kad įstatymas palankiai atsilieps nekilnojamojo turto rinkai, bet kritikai teigė, kad jis neteisingas teisėtų ieškovų, įskaitant holokaustą išgyvenusius asmenis ir jų šeimas, atžvilgiu.

Abiejų šalių santykiams sušvelnėjus, 2022 m. liepą skiriamuosius raštus įteikė naujasis Izraelio ambasadorius Lenkijoje Yacovas Livne. Tuo metu Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas sakė, kad tai „svarbus žingsnis Izraelio ir Lenkijos santykiuose“ ir kad dabar lauks naujo Lenkijos ambasadoriaus Izraelyje.

Trečiadienį nieko nebuvo pasakyta, kas bus naujasis Lenkijos ambasadorius ir kada jis pradės darbą Izraelyje.

Trečiadienį abi šalys taip pat pasirašė susitarimą atnaujinti Izraelio jaunimo delegacijų vizitus į Lenkiją. Izraelio švietimo ministerijos organizuojamos kelionės į Lenkiją, įskaitant apsilankymą buvusiose nacistinės Vokietijos koncentracijos stovyklose, sustabdytos nuo praėjusių metų.

Varšuva problema laikė tai, kad Izraelio ekskursijas Lenkijoje lydėjo ginkluoti apsaugos darbuotojai, o Prancūzijoje ir Vokietijoje besilankančių Izraelio vaikų ginkluoti sargybiniai nesaugo, todėl sudaromas įspūdis, jog Lenkijoje jiems gresia didesnis pavojus.

Trečiadienį Z. Rau sakė, kad „Lenkija parodė, jog yra saugi šalis (...) todėl įprastomis aplinkybėmis sustiprinti saugumo nereikia“. „Izraelis pritarė šiai nuomonei“, – sakė jis ir pridūrė, kad dabar užtikrinti saugumą per jaunimo vizitus bus priimančiosios šalies pareiga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją