„O Rusija mums duos sviedinių su įprastu uranu; jeigu jie bepročiai, tai suteiks impulsą šiam procesui. Tai baisiausias ir pavojingiausias dalykas, nes nuo beprotybės reikia trauktis į šalį. Ir paskui, kai tik tie sviediniai sprogs RF pajėgų pozicijose, jūs pamatysite – atsakas bus baisus“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenka paragino nepamiršti, kad Rusija turi ne tik nuskurdintojo urano, ir „nepradėti tokių ginklų tiekimo tendencijos“.

„Būtina judėti taikaus sureguliavimo link. Ir Rusijos valdžia, ir Kinija tam pritaria“, – reziumavo jis.

Samprotaudamas tema apie „Vakarų vykdomą eskalaciją“, Baltarusijos vadovas pareiškė neva Vakarų šalims „neegzistuoja jokie stabdžiai“.

Anot A. Lukašenkos, Lenkijos politikai Europoje „jau visiems įgriso“, o viskas tik dėl to, kad „ten įsitaisė amerikiečiai“.

„Ten įsitaisė amerikiečiai. Ten nėra jokio suvereniteto, jokios nepriklausomybės. Jokių rinkimų. Lenkai – nekvaili žmonės. Bet kas jų klausia? Ten totalitarinė šalis, tiek totalitarinė, kad toliau nebėra, kur. Ir štai pareiškia: mes kariausime su Rusija. Iškart nuo mūsų, supraskit, pradės. Pirmasis klausimas, kokį aptarsime su Putinu, bus, kaip juos pastatyti į vietą. Lenkija – Europos hiena. Tie lietuviai – juk jie su lenkais vieni kitų negali pakęsti. Ir štai amerikiečiai juos suvienijo, susiformavo šis darinys. Jie, matote, ruošiasi su mumis kariauti. Na, lai pabando“, – sakė A. Lukašenka.

Taip audringai A. Lukašenka sureagavo į Lenkijos ambasadoriaus Prancūzijoje Jano Emeryko Rosciszewskio televizijos kanalo LCI eteryje eteryje išsakytus žodžius, kad jeigu Ukraina pralaimės Rusijos Federacijai, Lenkija bus priversta pati įsitraukti į karą.

Anot diplomato, Varšuva tiesiog neturės kito pasirinkimo.

„Tikrai ne NATO, Lenkija ar Slovakija daro spaudimą, tą daro Rusija, kuri ir įsiveržė į Ukrainą. Rusija, kuri atiminėja svetimas teritorijas. Rusija, kuri žudo jų žmones. Rusija, kuri grobia Ukrainos vaikus“, – sakė Lenkijos ambasadorius Prancūzijoje.

„Taigi, arba Ukraina šiandien apgins savo nepriklausomybę, arba mes turėsime įsitraukti į karą. Nes kyla grėsmė mūsų pagrindinėms vertybėms, sudarančioms mūsų civilizacijos ir kultūros pagrindą. Neturėsime kito pasirinkimo – tik veltis į karą“, – sakė J. E. Rosciszewskis.

Po tokio ambasadoriaus pasakymo Lenkijos ambasada Prancūzijoje išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad žiniasklaida diplomato žodžius interpretavo „ištraukusi juos iš konteksto“.

„Per pusvalandžio trukmės pokalbį su redaktoriumi ambasadorius Rosciszewskis kalbėjo apie tai, kad Ukrainai reikia sąjungininkų paramos. Jis taip pat kalbėjo apie grėsmę, kokią Rusija kelia Europai ir Europos vertybėms <...>. Atidžiai pasiklausius viso pokalbio tampa aišku, kad tai nebuvo tiesioginio Lenkijos įsitraukimo į karą paskelbimas, tai tebuvo perspėjimas apie padarinius, kurie lauktų Ukrainos pralaimėjimo atveju, – galimą tolesnį Rusijos puolimą arba Vidurio Europos šalių, Baltijos valstybių ir Lenkijos, įtraukimą“, – teigta išplatintame paaiškinime.

Ambasada akcentavo, kad Lenkijos diplomatinis atstovas Prancūzijoje per interviu LCI davė aiškiai suprasti, kad šiuo metu Lenkija nėra įsitraukusi į karą, bet „padarys viską, ką gali, kad padėtų Ukrainai apsiginti“ kare su Rusija.

„Sensacingų pareiškimų, nukreiptų prieš pastaruosius metus Lenkijos dėtas nuoseklias pastangas padėti Ukrainai laimėti šį karą ir apsaugoti nuo jo Europą ir Lenkiją, paieškos turėtų būti smerkiamos kaip piktos valios ženklas“, – teigiama ambasados pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)