Iš viso nuo invazijos pradžios beveik 70 Kinijos eksportuotojų pardavė Rusijai 26-ių skirtingų prekės ženklų Kinijos dronų.

Pasak leidinio, žinomiausios pasaulyje dronų gamintojos DJI ir daugybės mažesnių įmonių įvairių gaminių siuntos dažnai buvo pristatomos trumpalaikių tarpininkų ir eksportuotojų.

Straipsnyje sakoma, kad „dėl sudėtingų pardavimo kanalų ir eksporto duomenyse pateikiamų miglotų produktų aprašymų sunku tiksliai nustatyti, ar Kinijos gaminiuose yra JAV komponentų, nes tai būtų Amerikos eksporto kontrolės pažeidimas“.

Be to, oficialūs pardavimai veikiausiai yra tik viena didesnio technologijų srauto neoficialiais kanalais ir per kitas Rusijai draugiškas šalis, tokias kaip Kazachstanas, Pakistanas ir Baltarusija, dalis, sakoma straipsnyje.

JAV prekybos departamentas 2020 m. įtraukė DJI į juodąjį sąrašą, draudžiantį Amerikos įmonėms be atskiro leidimo parduoti technologijas. Ši priemonė mažai paveikė DJI dominavimą pramonėje, muitinės duomenimis, bendrovės produktai sudarė beveik pusę Kinijos bepiločių orlaivių siuntų į Rusiją. Dalį jų DJI tiesiogiai pardavė per savo dukterinę įmonę „iFlight Technology“.

Kitas didelis pardavėjas yra Kinijos bepiločių orlaivių gamintoja „Autel“, turinti dukterines įmones JAV, Vokietijoje ir Italijoje; eksportuotojai pardavė dronų beveik už 2 mln. JAV dolerių, naujausia siunta buvo išsiųsta 2023 m. vasario mėnesį. Savo svetainėje bendrovė skelbia pardavimus Jungtinių Amerikos Valstijų policijos pajėgoms.

DJI atstovas sakė, kad nuo 2022 m. balandžio 16 d. bendrovė nerado jokių tiesioginių pardavimų Rusijai įrašų ir kad ištirs kitas įmones, galimai parduodančias Rusijai. Atstovas tikino, kad nuo karo pradžios bendrovė sustabdė visas siuntas į Rusiją ir Ukrainą bei veiklą šiose šalyse ir turi „išsamius protokolus“, rodančius, kad JAV sankcijos nepažeidžiamos.

„Autel“ elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime nurodė, kad apie jokį pardavimą Rusijai nežinojo ir šiuo klausimu atlieka vidinį tyrimą.

Pramonės ekspertų teigimu, tiesioginiai Kinijos eksportuotojų pardavimai yra tik dalis platesnių Rusijos pastangų įsigyti nepilotuojamų orlaivių iš gretimų rinkų, ten juos galima nusipirkti iš mažmeninės prekybos parduotuvių lentynų.

Pasak ekspertų, net pačių paprasčiausių nepilotuojamų orlaivių atsargų papildymas Rusijai tapo toks pat svarbus kaip ir siekis patenkinti kitas būtiniausias reikmes, pavyzdžiui, įsigyti artilerijos sviedinių ir kulkų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją