„Mano klausimas būtų toks: kadangi apkaltinote jį didžiausiais karo nusikaltimais, su kuo dabar kalbėsitės?“ – tvirtino A. Vučičius. Valstybės vadovas pažymėjo, kad minėtas TBT sprendimas tariamai parodo, jog nesama nusiteikimo kalbėti apie taiką ir paliaubas Ukrainoje. „Ar tikrai manote, kad Rusiją įmanoma nugalėti per mėnesį, tris mėnesius ar metus?“ – retoriškai klausė Serbijos prezidentas.

Paklaustas, ar Rusijos vadovas būtų sulaikytas, jei atvyktų į Serbiją, A. Vučičius pareiškė, kad tokios diskusijos yra „beprasmės“.

TBT V. Putino arešto orderį išdavė penktadienį. Teismas nurodė turintis pagrįstų priežasčių įtarti, kad Rusijos prezidentas yra įvykdęs karo nusikaltimą, susijusį su neteisėtu Ukrainos vaikų deportavimu. TBT dėl panašių įtarimų taip pat išdavė Rusijos vaikų teisių apsaugos kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį.

Vladimiras Putinas

Oficialusis Belgradas net ir po Rusijos visapusiškos invazijos į Ukrainą pradžios neatsisakė artimų ryšių su Maskva. Serbija yra vienintelė Europos šalis, neprisijungusi prie tarptautinių sankcijų Rusijai.

TBT vyriausiasis prokuroras: Putino arešto orderis galios iki gyvos galvos

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) išduotas orderis suimti Rusijos prezidentą, anot teismo vyriausiojo prokuroro Karimo Khano, galios ir pasibaigus karui Ukrainoje.

„Karo nusikaltimams senaties nėra“, – sakė K. Khanas pirmadienį stočiai „BBC Radio 4“. Tai esą vienas pagrindinių Niurnbergo karo nusikaltėlių tribunolo, įsteigto po Antrojo pasaulinio karo, principų. „Asmenys, kur jie pasaulyje bebūtų, turi suprasti, kad įstatymas egzistuoja ir kad valdžia reiškia atsakomybę“, – kalbėjo britas.

Arešto orderiai V. Putinui ir Rusijos vaikų teisių kontrolierei Marijai Lvovai Belovai galios visą jų likusį gyvenimą, pabrėžė prokuroras. „Nebent jie stos pieš nepriklausomus teismo teisėjus ir teisėjai nuspręs iš esmės nutraukti bylą – tačiau priešingu atveju: visiškai „taip“, – teigė K. Khanas, atsakydamas į atitinkamą klausimą.

TBT praėjusį penktadienį paskelbė, kad išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl „neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos“. Dėl panašių kaltinimų arešto orderis išduotas ir M. Lvovai Belovai.

Kinija apie arešto orderį: TBT turėtų gerbti valstybių vadovų neliečiamybę

Kinija pirmadienį paragino TBT vengti, pasak jos, „dvigubų standartų“ ir gerbti valstybių vadovų neliečiamybę po to, kai tribunolas išdavė Rusijos vadovo arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais.

Teismas turėtų „laikytis objektyvios ir nešališkos pozicijos“ ir „gerbti valstybių vadovų imunitetą nuo tarptautinės teisės numatytos jurisdikcijos“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Vangas Venbinas eiliniame brifinge, ragindamas TBT „vengti politizavimo ir dvigubų standartų“ ir pabrėždamas, kad Ukrainos karo sprendimas tebėra „dialogas ir derybos“ .

Kinija nėra Romos statuto – JT sutarties, kuria reglamentuojamas šis teismas, – signatarė.

TBT penktadienį paskelbė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų neteisėtomis Ukrainos vaikų deportacijomis. Maskva atmetė orderius kaip „niekinius“, o kadangi Rusija nėra TBT šalis, neaišku, kaip ir ar iš viso V. Putinas galėtų kada nors būti išduotas ir stoti prieš teismą.

Arešto orderis buvo išduotas likus kelioms dienoms iki Kinijos vadovo Si Dzinpingo vizito į Rusiją, kurį jis apibūdino kaip „draugystės, bendradarbiavimo ir taikos kelionę“.

Si turėtų atskristi į Maskvą pirmadienį, susitikti su V. Putinu, pasirašyti susitarimą, o trečiadienį grįžti į Pekiną.

„Abi pusės praktikuos tikrą daugiašališkumą, skatins demokratiją tarptautiniuose santykiuose, kurs daugiapolį pasaulį, gerins pasaulinį valdymą ir prisidės prie pasaulio vystymosi ir pažangos“, – pirmadienį brifinge sakė Vangas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)