Rinkimuose varžysis nepopuliarus buvęs kariuomenės vadas Prajutas, į valdžią atėjęs per 2014 metų pučą, ir buvusio premjero milijardieriaus Thaksino Šinavatros duktė. Jos tėvo šešėlis vis dar tvyro karalystės politinėje scenoje, nors jis daugiau nei dešimtmetį gyvena užsienyje.

Pagrindinė opozicinė grupė „Pheu Thai“, kuriai vadovauja Paetongtarn Šinavatra, turi gerą rinkėjų palaikymą, tačiau dėl 2017 metais Tailando chuntos parašytos konstitucijos šiai partijai bus sunku užsitikrinti aukščiausią postą.

Pirmadienį Karališkajame oficialiajame leidinyje paskelbtas pareiškimas apie parlamento paleidimą, o Rinkimų komisija vėliau patvirtins rinkimų datą – tikėtina, kad jie vyks gegužės 7 arba 14 dieną.

Tai bus antrieji rinkimai po 2014 metų perversmo ir pirmieji po to, kai 2020 metais šalį sukrėtė masiniai jaunimo protestai už demokratiją Bankoke.

Neoficiali rinkimų kampanija vyksta jau savaites, o jos darbotvarkėje svarbiausi klausimai – didėjančios pragyvenimo išlaidos ir lėtas karalystės atsigavimas po pandemijos.

68 metų Prajutas, kuris įtvirtino savo valdžią per prieštaringai vertinamus 2019 metų rinkimus, pademonstravo Tailando politikoje retai pasitaikantį ilgaamžiškumą.

Tačiau sekmadienį paskelbtoje apklausoje, ką rinkėjai norėtų matyti premjero poste, Prajutas liko trečioje vietoje su vos daugiau nei 15 proc. palaikymo ir gerokai atsiliko nuo lyderės Paetongtarn (38 proc.).

Toje pačioje apklausoje, kurią atliko Nacionalinis plėtros administravimo institutas ir kurioje dalyvavo 2 000 žmonių, beveik 50 proc. apklaustųjų teigė, kad balsuotų už partiją „Pheu Thai“, o už Prajuto partiją „Vieninga Tailando tauta“ – apie 12 proc. Apklausų rezultatai rodo, kad daugeliui rinkėjų nusibodo Prajutas ir pažangos trūkumas jų gyvenime.

„Pheu Thai“ pabrėžė, kad siekia triuškinančios pergalės, kad kariuomenė neužkirstų jiems kelio į valdžią ir kad nepasikartotų 2019 metų situacija, kai ši partija laimėjo daugiausiai vietų, bet buvo neįleista į vyriausybę.

Rinkimų komisijai patvirtinus galutinius rinkimų rezultatus, parlamentas liepos mėnesį turėtų paskirti ministrą pirmininką.

Pagal 2017 metais kariuomenės parengtą konstituciją ministrą pirmininką renka 500 išrinktų žemųjų rūmų parlamento narių ir 250 senatorių – šiuos visus paskyrė kariuomenė.

Nuo 1932 metų, kai Tailande atsirado demokratija, šalyje įvyko daugiau nei dešimt perversmų, o karinė-rojalistinė valdžia tebėra pagrindinė jėga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją