Teismas turėtų „laikytis objektyvios ir nešališkos pozicijos“ ir „gerbti valstybių vadovų imunitetą nuo tarptautinės teisės numatytos jurisdikcijos“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas eiliniame brifinge, ragindamas TBT „vengti politizavimo ir dvigubų standartų“ ir pabrėždamas, kad Ukrainos karo sprendimas tebėra „dialogas ir derybos“ .

Kinija nėra Romos statuto – JT sutarties, kuria reglamentuojamas šis teismas, – signatarė.

TBT penktadienį paskelbė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų neteisėtomis Ukrainos vaikų deportacijomis. Maskva atmetė orderius kaip „niekinius“, o kadangi Rusija nėra TBT šalis, neaišku, kaip ir ar iš viso V. Putinas galėtų kada nors būti išduotas ir stoti prieš teismą.

Arešto orderis buvo išduotas likus kelioms dienoms iki Kinijos vadovo Xi Dzinpingo vizito į Rusiją, kurį jis apibūdino kaip „draugystės, bendradarbiavimo ir taikos kelionę“.

Si turėtų atskristi į Maskvą pirmadienį, susitikti su V. Putinu, pasirašyti susitarimą, o trečiadienį grįžti į Pekiną.

„Abi pusės praktikuos tikrą daugiašališkumą, skatins demokratiją tarptautiniuose santykiuose, kurs daugiapolį pasaulį, gerins pasaulinį valdymą ir prisidės prie pasaulio vystymosi ir pažangos“, – pirmadienį brifinge sakė Wang Wenbinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)