Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, kalbėdamas su Egipto kolega Samehu Shoukry‘iu vizito Kaire metu, pareiškė, kad Ankara siekia „atkurti abiejų šalių diplomatinius santykius aukščiausiu lygiu“.

S. Shoukry‘is teigė, kad „mūsų abiejų šalių prezidentai rodo politinę valią... siekti normalizuoti santykius“.

M. Cavusoglu lankosi Egipte po S. Shoukry‘io vizito į Turkiją vasario mėnesį, kuriuo siekta parodyti solidarumą po pragaištingo žemės drebėjimo, nusinešusio dešimtis tūkstančių gyvybių Turkijoje ir kaimyninėje Sirijoje.

„Gali būti, kad bus nesutarimų ateityje, bet padarysime viską, kad mūsų santykiai vėl nenutrūktų“, – kalbėjo M. Cavusoglu.

Santykiai pašlijo po 2013-ųjų, kai buvo nuverstas Egipto islamiškų pažiūrų prezidentas Mohamedas Morsis, Turkijos sąjungininkas. Tada R.T. Erdoganas tvirtino, kad „niekada“ nekalbėtų su „niekuo“ panašiu į A. F. al-Sisi.

Bet lapkritį A.F. al-Sisi ir R. T. Erdoganas spaudė vienas kitam ranką Katare, ir Egipto prezidentūra tai pavadino nauja jų santykių pradžia, o po vasario 6 dieną įvykusio žemės drebėjimo abu lyderiai kalbėjosi telefonu.

M. Cavusoglu šeštadienį sakė, kad R. T. Erdogano ir A.F. al-Sisi susitikimas gali įvykti „po Turkijos rinkimų“, turėdamas galvoje gegužės 14 dieną numatytą balsavimą dėl prezidento posto.

Nors diplomatinė komunikacija buvo kadaise atvėsusi, verslo santykiai niekada nenutrūko: 2022 metais Turkija buvo didžiausia Egipto produkcijos importuotoja: bendras importas siekė 4 mlrd. JAV dolerių.

Tačiau nesutarimų išlieka. Turkijoje gyvena ir dirba arabų žurnalistai, kritikuojantys savo vyriausybes, – ypač iš Egipto žiniasklaidos, artimos Musulmonų Brolijai, Kairo uždraustai grupuotei.

Kairas ir Ankara nesutaria ir dėl Libijos, į kurią Turkija nusiuntė karinius patarėjus, remiančius pajėgas, besipriešinančias Egipto sąjungininkui Khalifai Haftarui, rytuose įsikūrusiam Libijos kariniam diktatoriui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją