„Mes tikimės, kad prezidentas Xi tiesiogiai kreipsis į prezidentą V. Zelenskį, nes ir toliau manome, jog labai svarbu, kad jis išgirstų ir Ukrainą, o ne tik poną V. Putiną ir Rusijos pusę“, – penktadienį sakė JAV Saugumo Tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is. Esą susirūpinimą kelia tai, kad Kinija dėl karo Ukrainoje teikia tik tokius pasiūlymus, kurie yra vienpusiški ir atspindi tik Rusijos perspektyvą.

Kaip pavyzdį J. Kirby‘is įvardijo neseniai Pekino pristatytą taikos iniciatyvą, kuri apima ir paliaubas. Tačiau paliaubos, JAV požiūriu, prilygtų „rusų vykdomo užkariavimo ratifikavimui“. Rusija esą paliaubas išnaudotų tik tam, jog dar labiau sustiprintų savo pozicijas Ukrainoje ir atkurtų, perginkluotų ir atšviežintų savo pajėgas, kad pasirinktu laiku galėtų pradėti naujas atakas Ukrainoje. „Mes nemanome, kad tai žingsnis į teisingą ir tvarią taiką“, – pažymėjo J. Kirby‘is.

Xi Jinpingas, Kremliaus duomenimis, kovo 20–22 dienomis su valstybiniu vizitu lankysis Maskvoje. Kinija laikoma artima Rusijos sąjungininke, ji nėra pasmerkusi Maskvos invazijos į Ukrainą. Kaltė dėl konflikto tenka Vakarams, teigia Kinijos vadovybė. Kartu Pekinas iki šiol daugiausiai laikėsi tarptautinių sankcijų Maskvai, kad pats netaptų baudžiamųjų priemonių taikiniu. Vakarai nusivylė neseniai Kinijos pristatyta taikos iniciatyva. Savo poziciniame dokumente, paskelbtame per pirmąsias Rusijos invazijos metines, Kinija ragino siekti paliaubų ir derybų. Tačiau plane nėra jokių konkrečių reikalavimų Rusijai.