Jis seniai pažįsta R. T. Erdoganą ir yra įsitikinęs, kad šis turi svarbią žinią jam ir Suomijai, sakė S. Niinistö ketvirtadienį žurnalistams Pietryčių Turkijos Kachramanmarašo mieste.

R. T. Erdoganas, turėdamas omenyje Suomijos siekį prisijungti prie NATO, trečiadienį pareiškė, kad „duoto pažado bus laikomasi“ ir kad Suomijos narystei Aljanse gali būti pritarta anksčiau nei Švedijos prisijungimui. Tačiau konkretaus termino jis nenurodė. Paklaustas apie šiuos R. T. Erdogano žodžius, Suomijos prezidentas sakė, kad penktadienį bus viskas aišku.

S. Niinistö ketvirtadienį apžiūrėjo smarkaus žemės drebėjimo nusiaubtas teritorijas Kachramanmaraše.

Penktadienį S. Niinistö Stambule susitiks su Turkijos prezidentu.

Suomija tikisi, kad R. T. Erdoganas po mėnesių delsimo paskelbs apie savo pritarimą Suomijos stojimui į NATO. Tuomet šaliai Turkija žalią šviesą uždegtų anksčiau nei artimai Suomijos Šiaurės partnerei Švedijai.

Suomija ir Švedija po Rusijos invazijos į Ukrainą praėjusią gegužę atsisakė dešimtmečius trukusios savo karinio neutralumo politikos ir kartu pateikė paraiškas prisijungti prie NATO. Tam turi pritarti visos 30 Aljanso narių. Kol kas „taip“ dar nėra tarusi Turkija ir Vengrija.
Ankara iki šiol blokavo šalių prisijungimą, nurodydama, kad jos nepakankamai kovoja su „teroristinėmis organizacijomis“. Tačiau tai Turkija visų pirma taiko Švedijai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją