Prieš metus JT Žmogaus teisių tarybos sudaryta aukšto lygio tyrimo grupė savo pirmojoje ataskaitoje nustatė, kad Rusija nuo 2022 metų vasario mėnesį pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą padarė daugybę pažeidimų.

„Daugelis jų prilygsta karo nusikaltimams“, – sakoma vadinamosios Tyrimo komisijos ataskaitoje, kurioje pabrėžiamas priverstinis vaikų perkėlimas.

„Komisija padarė išvadą, kad jos nagrinėtos situacijos, susijusios su vaikų perkėlimu ir deportacija Ukrainos viduje ir į Rusijos Federaciją, pažeidžia tarptautinę humanitarinę teisę ir prilygsta karo nusikaltimui“, – sakoma ataskaitoje.

Kyjivo duomenimis, iki praėjusio mėnesio į Rusiją buvo deportuotas 16 221 ukrainiečių vaikas.

Tyrėjai teigė negalintys patikrinti šių skaičių, tačiau atkreipė dėmesį į požymius, kad Rusijos pareigūnai ėmėsi priemonių patalpinti perkeltus ukrainiečių vaikus į institucijas bei globos namus ir suteikti jiems Rusijos pilietybę.

Ataskaitoje nurodomas Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasirašytas dekretas, kuriuo palengvinamas Rusijos pilietybės suteikimas kai kurių kategorijų vaikams.

Joje pabrėžiama, kad „tarptautinė humanitarinė teisė draudžia ginkluoto konflikto šaliai evakuoti vaikus“, išskyrus kelias išimtis.

Tyrėjai teigė išsamiai išnagrinėję incidentus, susijusius su 164 vaikų nuo 4 iki 18 metų amžiaus perkėlimu iš Donecko, Charkivo ir Chersono sričių.

Pasak jų, tėvai ir vaikai pasakojo apie tai, kad Rusijos socialinės tarnybos informavo jaunuolius, jog jie bus apgyvendinti globėjų šeimose arba įvaikinti, o vaikai „išreiškė didžiulę baimę būti visam laikui atskirti“ nuo giminaičių.

Ataskaitoje pabrėžiama daugybė kitų Rusijos pažeidimų Ukrainoje, kurie, pasak jos, prilygsta karo nusikaltimams, įskaitant plataus masto išpuolius prieš civilius gyventojus ir infrastruktūrą, žudymus, kankinimus, prievartavimus ir kitokį seksualinį smurtą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)