Rusijos parlamento žemieji rūmai antradienį pritarė įstatymui, kuriuo nustatomos griežtos laisvės atėmimo bausmės asmenims, kritikuojantiems samdinius, įskaitant „Vagner“ grupės narius; ši priemonė anksčiau buvo taikoma tik reguliariosioms pajėgoms.

Trečiadienį „Vagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad žmonės turėtų jaustis laisvi reikšti savo nuomonę ir kad nekritikuotini yra tik eiliniai kariai.

„Manau, kad įstatymas, draudžiantis diskredituoti, neturėtų būti taikomas vadovaujančiam personalui, tai yra man, gynybos ministrui, ir kitiems vadams, kurie daro ar gali daryti klaidų per specialiąją karinę operaciją“, – rašė J. Prigožinas „Telegram“.

„Visuomenė turėtų apie juos pasakyti tai, ką mano esant reikalinga, – sakė jis. – Tik kareivis yra šventas. Taigi kareivius reikia palikti ramybėje“.

J. Prigožinas – prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas – jau kelis mėnesius dalyvauja kovoje dėl valdžios su Gynybos ministerija, tvirtindamas, kad mūšio lauke pergales pasiekia anksčiau už Rusijos kariuomenę, ir kaltindamas kariuomenę, kad ši nesidalija amunicija su jo pajėgomis.

Jis taip pat tvirtino, kad nieko „nediskredituoja“. „Aš tik kalbu tiesą“, – sakė jis, pridurdamas, kad jo pareiškimus patikrino advokatai.

„Žinoma, kiekvienas gali būti įkalintas, taip pat ir aš, – sakė jis. – Tačiau tokiu atveju neturėtume pamiršti, kad 146 mln. rusų taip pat gali būti įkalinti, o tai yra kelias į niekur“.

Vašingtono ir Briuselio sankcionuotas J. Prigožinas daugelį metų veikė šešėlyje, tačiau prasidėjus karui Ukrainoje atsidūrė dėmesio centre.

Dabar jis stengiasi parodyti, kad jo pajėgos, kurios vadovauja puolimams prieš rytų Ukrainos miestus, įskaitant Bachmutą, yra efektyvesnės už Rusijos reguliariąją kariuomenę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)