X. Castro tviteryje parašė nurodęs užsienio reikalų ministrui Eduardo Reinai „užmegzti oficialius santykius su Kinijos Liaudies Respublika“. Prieš tai Hondūro vyriausybė paskelbė, kad derasi su Kinija dėl hidroelektrinės užtvankos statybos.

Pagal Pekino „vienos Kinijos“ principą jokia šalis negali palaikyti oficialių diplomatinių santykių ir su Kinija, ir su Taivanu.

Pekinas pasveikino Hondūro sprendimą, Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas žurnalistams sakė: „Remdamiesi vienos Kinijos norime plėtoti draugiškus ir bendradarbiavimo santykius su Hondūru ir kitomis pasaulio šalimis.“

Hondūras yra viena iš 14 šalių, oficialiai pripažįstančių Taivaną – savarankiškai valdomą salą, kurią Kinija laiko savo teritorija ir ketina atsiimti.

Hondūro vyriausybė iš karto nepatvirtino, ar oficialiai nutraukė ryšius su Taipėjumi. Trečiadienį Taivano užsienio reikalų ministerija pareiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl šio pranešimo ir perspėjo Hondūrą „nepakliūti į Kinijos spąstus“ ir nepriimti „neteisingo sprendimo, pakenksiančio ilgalaikei Taivano ir Hondūro draugystei“.

Lotynų Amerika yra pagrindinis Kinijos ir Taivano diplomatinio mūšio laukas nuo 1949 m. pilietinio karo. Hondūras yra viena iš trijų Centrinės Amerikos valstybių, kartu su Belizu ir Gvatemala, vis dar pripažįstančių Taivaną. Pastaraisiais metais Kinija suviliojo Nikaragvą, Salvadorą, Panamą, Dominikos Respubliką ir Kosta Riką. Kitos Taivano diplomatinės sąjungininkės yra Vatikanas, Esvatinis, Paragvajus ir Haitis bei dar septynios mažos Karibų jūros ir Ramiojo vandenyno salų valstybės.

Pekinas padidino diplomatinį, karinį ir ekonominį spaudimą Taivanui, kai 2016 m. saloje buvo išrinkta prezidentė Tsai Ing-wen, ji laikosi tvirtesnės pozicijos dėl Taivano nepriklausomybės. Pastaraisiais metais Kinija padidino investicijas į Lotynų Amerikos šalis, tai viena spaudimo priemonių.

JAV yra viena artimiausių Taivano sąjungininkių ir didžiausių ginklų tiekėjų, tačiau diplomatiškai pripažįsta tik Pekiną ir prieštarauja bet kokiems abiejų šalių vienašališkiems status quo pakeitimams.

Analitikai sako, kad Taivanas turi ribotus išteklius, kad galėtų atsispirti Kinijos ekonominei galiai diplomatinėje arenoje. Taivano diplomatinės sąjungininkės yra palyginti mažos valstybės, jų galimybės atsispirti Kinijos rinkos traukai ir verslo galimybėms ribotos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją