„Tikimės, kad Jungtinės Valstijos susilaikys nuo tolesnių spekuliacijų žiniasklaidoje ir liausis skraidžiusios netoli Rusijos sienų, – „Telegram“ kanale rašė ambasadorius Anatolijus Antonovas. – Bet kokius veiksmus, naudojant JAV ginkluotę, mes laikysime atvirai priešiškais“.

„Esame susirūpinę dėl nepriimtinos JAV kariuomenės veiklos labai arti mūsų sienų. Mes puikiai žinome, kokiu tikslu naudojamos tokios bepilotės žvalgybos ir smogiamosios priemonės. Ką jos veikia už tūkstančių kilometrų nuo JAV? Atsakymas akivaizdus: jos renka žvalgybinę informaciją, kurią vėliau Kijivo režimas panaudoja smūgiams prieš mūsų ginkluotąsias pajėgas ir teritoriją. Užduokime sau retorinį klausimą: jei, pavyzdžiui, Rusijos smogiamasis dronas pasirodytų netoli Niujorko ar San Francisko, kokia būtų JAV karinių oro bei jūrų pajėgų reakcija? Esu tikras, kad JAV kariuomenės veiksmai būtų bekompromisiai, kuriais būtų neleidžiama „prasiveržti“ į jos oro ar jūrų erdvę“, – pareiškė Rusijos ambasadorius.

Antradienį virš Juodosios jūros Rusijos naikintuvas išpylė degalų ant amerikiečių bepiločio orlaivio, tada su juo susidūrė ir šis sudužo, pranešė JAV kariuomenė.

JAV pajėgų Europos vadavietė nurodė, kad du Rusijos naikintuvai Su-27 perėmė bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“ virš tarptautinių vandenų, vienas jų užkabino drono propelerį. JAV kariuomenė tokius Su-27 veiksmus pavadino neatsargiais ir neprofesionaliais.

Rusijos gynybos ministerija antradienį neigė sukėlusi drono katastrofą. Maskva teigia aptikusi amerikiečių bepilotį orlaivį MQ-9 „virš Juodosios jūros vandenų Krymo pusiasalio rajone“, jis skrido „Rusijos valstybės sienos link“.

Rusijos lėktuvas ir JAV karinis dronas antradienį susidūrė virš Juodosios jūros už 120 km nuo okupuoto Krymo, praneša laikraštis „The New York Times“.

Pasak neįvardyto Pentagono atstovo, antradienį anksti rytą amerikiečių bepilotė skraidyklė pakilo iš karinės bazės Rumunijoje atlikti planinės misijos, kuri paprastai trunka 9-10 valandų.
Incidento metu dronas „MQ-9 Reaper“ buvo be ginkluotės, nors jo konstrukcija leidžia nešti raketas „Hellfire“.

„The New York Times“ šaltinis pažymėjo, kad dronas vykdė stebėjimo misiją už maždaug 120 km į pietvakarius nuo Krymo. Pasak jo, sudėtingos orlaivio kameros ir kiti jutikliai leidžia „pažvelgti į Krymą“, nesiartinant prie pusiasalio oro erdvės.

Kai Rusijos lėktuvai perėmė JAV droną, jis buvo maždaug 7,6 km aukštyje. Rusų naikintuvai „Su-27“ suko virš jo ratus ir pylė ant jo degalus, tikriausiai mėgindami sugadinti „MQ-9 Reaper“ įrangą.

Aukšti Amerikos pareigūnai jau senokai nerimauja dėl to, kad net nedidelis incidentas virš Juodosios jūros gali sukelti tiesioginę Rusijos ir JAV konfrontaciją, todėl susidūrimas labai sukrėtė amerikiečių kariškius, stebėjusius droną iš Ramšteino bazės Vokietijoje.

Rusai teigia, kad JAV dronas nesusidūrė su Rusijos naikintuvu ir pats nukrito į Juodąją jūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)