Anot leidinio, anksti ryte bepilotis išskrido iš karinės bazės Rumunijoje, jis pakilo vykdyti naujos planuotos misijos, turėjusios trukti 9-10 valandas. Bepilotis nebuvo ginkluotas, nors jo konstrukcija ir numato tokią galimybę.

„The New York Times“ šaltinis sako, kad „Reaper“ vykdė stebėjimo misiją maždaug už 120 kilometrų į pietvakarius nuo laikinai okupuoto Krymo. Anot jo, aparatas turėjo sudėtingų kamerų ir kitų jutiklių, leidžiančių „užmesti akį į Krymą iš tarptautinės erdvės“.

Bepilotis buvo pakilęs į beveik 7,6 kilometrų aukštį, kai jį perėmė rusų lėktuvai. Jie bepilotį apsupo, skraidė virš jo ir pylė ant jo degalus, sako šaltinis ir priduria, kad taip bandyta pakenkti jo įrangai.

Kaip teigia „The New York Times“ pašnekovas, šis epizodas kaip reikiant sukrėtė bepilotį iš Vokietijos Ramsteino bazės stebėjusius Amerikos kariškius.

Aukšto rango oficialieji Jungtinių Valstijų asmenys, pridūrė šaltinis, jau kelis mėnesius nerimauja dėl to, kad kažkoks incidentas virš Juodosios jūros gali baigtis tiesiogine Rusijos ir Amerikos konfrontacija.

Rusai teigia, kad JAV dronas nesusidūrė su Rusijos naikintuvu ir pats nukrito į Juodąją jūrą.

JAV iškvietė Rusijos ambasadorių pareikšti protestą dėl antradienį virš Juodosios jūros sudužusio amerikiečių bepiločio orlaivio, pranešė Valstybės departamentas.

Rusijos žiniasklaida citavo Rusijos ambasadorių JAV Anatolijų Antonovą po jo susitikimo su JAV pareigūnais.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „RIA-Novosti“, jis sakė, kad Rusija Amerikos elgesį dėl incidento su dronu laiko „provokacija“.

V. Antonovas tikino, kad tiek JAV, tiek Rusija turi būti „labai atsargios“ ir kad Rusija neva nesiekia konflikto su JAV.

Anatolijus Antonovas

Ukraina pateikė savo komentarą

Incidentas, kuriame dalyvavo JAV žvalgybinis bepilotis „MQ-9 Reaper“ ir Rusijos naikintuvas „Su-27“, įvyko į pietryčius nuo Gyvačių salos, tarptautinėje oro erdvėje, naujienų portalui „Ukrainskaja pravda“ papasakojo Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai pulkininkas Jurijus Ignatas.

JAV dronai gerokai anksčiau prieš Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą – po Rusijos hibridinės agresijos pradžios – stebėjo demarkacijos liniją Donbase ir Juodosios jūros akvatoriją, kalbėjo jis.

Jis pridūrė, jog, suderinus su Kyjivu, „MQ-9 Reaper“ anksčiau nuolatos skraidė Ukrainos oro erdvėje, kad stebėtų situaciją, pavyzdžiui, ar Ukrainos rytuose laikomasi ugnies nutraukimo režimo.

„Siekiant kontroliuoti situaciją bei palaikyti stabilumą ir regionines NATO partneres, JAV taip pat naudoja žvalgybinę aviaciją – žvalgybinius lėktuvus „RC-135“ ir „H10 Poseidon“ – Juodosios jūros akvatorijoje“, – nurodė Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai.

Telemaratono eteryje J. Ignatas pranešė, kad vietoje sunaikinto drono JAV nusiuntė kitą bepilotį, ir jis „tęsia darbą“.

Antradienio vakarą Rusija pateikė savo versiją teigdama, kad jos lėktuvas „nepataikė“ į JAV droną. Rusijos naikintuvas esą nesusilietė su amerikiečių dronu, kuris buvo numuštas virš Juodosios jūros, skelbė Rusijos gynybos ministerija.

Teigiama, kad bepilotį orlaivį per staigiai manevravo jo pilotai, dėl ko buvo prarastas aukštis ir MQ-9 atsitrenkė į vandenį.

„Rusijos naikintuvai nenaudojo savo lėktuve esančių ginklų, nesusilietė su skraidykle ir saugiai grįžo į savo aerodromą“, – nurodė Gynybos ministerija.

JAV pasmerkė „beatodairišką“ rusų naikintuvo susidūrimą

JAV antradienį pasmerkė „beatodairišką“ Rusijos lėktuvo susidūrimą su vienu iš amerikiečių bepiločių orlaivių virš Juodosios jūros, per kurį bepilotis orlaivis buvo prarastas.

„Nėra neįprasta, kad Rusijos orlaiviai perima JAV orlaivius virš Juodosios jūros“, – žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, turėdamas omenyje, kad vienas lėktuvas vizualiai ar elektroniniu būdu susisiekia su kitu.

Tačiau šis atvejis „vertas dėmesio dėl to, koks nesaugus ir neprofesionalus jis buvo, iš tiesų beatodairiškas“, – sakė jis.

J. Kirby sakė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie incidentą ir kad Valstybės departamentas pareikš Vašingtono susirūpinimą Maskvai.

„Prieš skrisdami tarptautinėje oro erdvėje neprivalome prašyti rusų leidimo. To daryti nereikalaujama ir mes to nedarome“, – pridūrė jis.

J. Kirby CNN sakė, kad JAV ėmėsi priemonių, kad Juodojoje jūroje numušto bepiločio orlaivio „MQ-9 Reaper“ nuolaužos nepatektų į kitos šalies rankas.

J. Kirby teigė, kad JAV valdžios institucijos „ėmėsi priemonių mūsų nuosavybei, konkrečiai šiam dronui, apsaugoti“. „Žinoma, nenorime, kad nuolaužos patektų į kieno nors kito, išskyrus mūsų pačių, rankas“, – sakė jis.

Apie kokias priemones kalbama, J. Kirby nepatikslino.

Rusijos lėktuvas „Su-27“ užkabino bepiločio orlaivio „MQ-9 Reaper“ propelerį, dėl to jį reikėjo numušti į vandenį ir orlaivis buvo prarastas, sakoma JAV kariuomenės pranešime.

Prieš susidūrimą du „Su-27“ „išpylė degalų ir skrido priešais „MQ-9“, – sakoma pranešime.

JAV naudoja „MQ-9 Reapers“ tiek stebėjimui, tiek smūgiams, be to, naudoja juos įvairiose vietovėse, įskaitant Artimuosius Rytus ir Afriką. Kitos šalys, tarp jų ir Jungtinė Karalystė bei Prancūzija, taip pat naudoja „Reapers“.

Pastaraisiais metais keli JAV „MQ-9“ buvo prarasti, be kita ko, ir dėl priešiškų veiksmų.

Vienas jų 2019 metais buvo numuštas virš Jemeno raketomis „žemė-oras“, kurias paleido hučių sukilėliai, o po kelių dienų jie nesėkmingai apšaudė kitą bepilotį orlaivį, pranešė JAV Centrinė vadavietė.

Pasak žiniasklaidos pranešimų, 2022 metais vienas JAV „MQ-9“ sudužo Libijoje, kitas tais pat metais nukrito per pratybas Rumunijoje, o dar vienas aparatas buvo prarastas taip pat virš Libijos 2019 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)