Naujieji įstatymai panašūs į tuos, kurie buvo priimti Rusijai pradėjus karą Ukrainoje ir kurie, pasak Kremliaus oponentų, buvo skirti kriminalizuoti karo kritiką.

Žemieji parlamento rūmai (Valstybės Dūma) antradienį pritarė įkalinimui iki 15 metų už „savanorių grupių“, tokių kaip grupuotė „Vagner“, ir asmenų, kovojančių išvien su Rusijos kariuomene, kritiką.

Tokie samdinių būriai kaip grupuotė „Vagner“, kuri teigia vadovaujanti Maskvos puolimui prieš Ukrainos miestą Bachmutą, pastaraisiais mėnesiais sulaukė didelio dėmesio visuomenėje.

„Nuo šiandien žmonės, kurie rizikuoja savo gyvybe, kad užtikrintų mūsų šalies ir piliečių saugumą, yra apsaugoti nuo provokacijų ir melo“, – sakė Rusijos Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Tikimasi, kad įstatymo projektui pritars aukštieji parlamento rūmai ir jį pasirašys prezidentas Vladimiras Putinas.

Įstatymų leidėjai taip pat sugriežtino bausmes, numatytas jau galiojančiuose įstatymuose, priimtuose po vasario 24 dienos, kai Kremlius užpuolė Ukrainą.

Už Rusijos kariškių ar „savanorių“, kariaujančių kartu su reguliariosiomis pajėgomis, „diskreditavimą“ bus baudžiama iki septynerių metų laisvės atėmimo bausme – anksčiau buvo penkeri. Maksimali bausmė už „melagingos informacijos“ apie Rusijos pajėgas skleidimą – 15 metų kalėjimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)