2004–2013 m. M. Saakašvilis buvo Sakartvelo prezidentas, o dabar atlieka šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. 2016 m. jis buvo už akių nuteistas už piktnaudžiavimą valdžia. Buvęs prezidentas ir jo šalininkai laiko nuosprendį politiškai motyvuotu.

M. Saakašvilį gydę gydytojai pranešė, kad nuo 2021 m. spalio mėnesio, kai buvo pasodintas į kalėjimą, jo sveikata labai pablogėjo. Jis kalėjime tariamai buvo apnunuodytas, taip pat kelis kartus buvo paskelbęs bado streiką. Dabar M. Saakašvilis laikomas Sakartvelo sostinės Tbilisio klinikoje.

Pirmadienį Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Muelleris per spaudos konferenciją Varšuvoje sakė, kad buvusio Sakartvelo prezidento sveikatos priežiūra „kelia rimtų abejonių tarptautinei bendruomenei“. „Esame pasirengę išsklaidyti šias abejones, pasiųsdami gydytojų komandą į Sakartvelą“, – sakė P. Muelleris. Jis pridūrė, kad Lenkijos humanitarinės ir medicininės pagalbos komanda pasirengusi vykti į Sakartvelą ir suteikti pagalbą M. Saakašviliui. „Laukiame oficialaus Sakartvelo sutikimo“, – žurnalistams sakė R. Muelleris.

Vasario pradžioje Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis siūlė, kad M. Saakašvilis galėtų būti gydomas Lenkijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją