„Neatidėliotinos karinės grėsmės Moldovai šiuo metu nėra, tačiau fiksuojami kitoki valstybės saugumą veikiantys pavojai – hibridinis karas“, – pirmadienį tvirtino pareigūnas. Pasak jo, Rusija, generuodama „dezinformaciją ir įtampą“, siekia performuoti Moldovos politinę santvarką ir įvykdyti perversmą. „Šiuo metu didžiausias iššūkis yra provokacijos, kuriomis Rusijos Federacija siekia destabilizuoti padėtį“, – teigė A. Nosatii.

Ministras kalbėjo po to, kai savaitgalį Moldovos policija pranešė išardžiusi veikiausiai Rusijos suburtą tinklą, kurio tikslas buvo destabilizuoti šalį. Tinklas buvo sužlugdytas prieš sekmadienį Moldovą supurčiusias didžiules antivyriausybines demonstracijas.

A. Nosatii interviu taip pat pakomentavo pastaruosius dažnus Moldovos oro erdvės pažeidimus, į šalies oro erdvę vis atklystant Rusijos raketoms, laidomoms į taikius Ukrainos miestus. Ministras nurodė, kad Moldova neturi pakankamai pajėgumų visapusiškai apsaugoti savo padanges. Pasak pareigūno, Moldovos kariuomenei reikalinga peržiūra, tačiau tam reikia „laiko ir lėšų“. „Moldovos sausumos pajėgos turi įvairios ginkluotės, įskaitant oro gynybą, tačiau tai yra pasenusi, nemodernizuota įranga, kuri neleidžia mūsų pajėgoms veikti pilnu pajėgumu“, – sakė A. Nosatii.

Paklaustas apie Moldovos separatistinį Uždniestrės regioną, kur Rusija šiuo metu laiko apie 1,5 tūkst. karių ir didelį kiekį amunicijos, ministras pakartojo savo ankstesnį raginimą demilitarizuoti šią teritoriją.

Nepaisant to, A. Nosatii pabrėžė, kad tenykštė padėtis yra „stabili ir kontroliuojama“.

Pastaruoju metu Moldovoje fiksuojama didėjanti įtampa. Šalies prezidentė Maia Sandu neseniai pranešė, kad buvo gauta žvalgybinės informacijos, rodančios, jog Rusija planuoja ardomuosius veiksmus, kurių tikslas – nuversti Moldovos politinę vadovybę ir pasėti chaosą šalyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją