Kaip teigiama, jie susitikime kalbėjosi apie karą Ukrainoje.

R. Kadyrovas pareiškė V. Putinui, kad jo šalies kariai esą „sėkmingai tarnauja specialiosios karinės operacijos zonoje“ ir „vykdo visus nurodymus“.

Internete išplitusiame vaizdo įraše, kuriuo pasidalijo BBC žurnalistas Francis Scarras, matyti R. Kadyrovas, sėdintis priešais V. Putiną ir skaitantis iš lapo. Videoklipe R. Kadyrovas atrodė nervingas ir vėl vartojo čečėnų kalbos pertarą „don“.

„Mūsų respublikoje viskas labai neblogai, – sakė jis. – Taip yra jūsų dėka, don.“

Anksčiau R. Kadyrovas paaiškino, kad „don“ nesusijęs su italų mafijos žargonu. Tai esą viso labo parazitinis žodis. „Tai tarsi čečėniškas „trumpai tariant“, jį vartoju žodžiams jungti“, – atskleidė regiono vadovas. Jis vartoja žodį „don“, jeigu jam kas nors labai patinka arba jeigu nervinasi. Kartais R. Kadyrovas šį žodį pavartoja iki 10 kartų per minutę.

Per susitikimą R. Kadyrovas V. Putinui pareiškė, kad Čečėnijos kovotojai „specialiosios karinės operacijos“ zonoje veiks iki pergalės.

„Specialiosios karinės operacijos zonoje sėkmingai tarnauja Čečėnijos Respublikos kovotojai, mes vykdome visus jūsų įsakymus ir ketiname veikti iki pergalės“, – Rusijos prezidentui pažadėjo jis.

R. Kadyrovas atkreipė dėmesį, esą respublikos gyventojai palaiko „specialiąją karinę operaciją“ ir mano, kad būtina pasiekti jos tikslus.

Čečėnijos vadovas padėkojo prezidentui už viską, ką jis daro, ir pažadėjo jo nenuvilti. Savo ruožtu, V. Putinas pasakė, kad juo neabejoja.

V. Putinas paprašė R. Kadyrovo „padėkoti“ Ukrainoje kariaujantiems čečėnų kovotojams.

R. Kadyrovas yra Kremliaus lojalistas. Jis aršiai palaiko Rusijos plataus masto karą prieš Ukrainą ir praeityje yra raginęs Maskvą apsvarstyti galimybę Ukrainoje panaudoti branduolinį ginklą. R. Kadyrovo kovotojai kaltinami Ukrainoje įvykdę karo nusikaltimų.

Neseniai žiniasklaidoje pasirodė spėlionių, kad R. Kadyrovas turi rimtų sveikatos problemų. Apie tai rašė Vokietijos leidinys „Bild“. Per pastaruosius kelis mėnesius R. Kadyrovas priaugo nemažai svorio ir atrodo smarkiai patinęs, o vaizdo įrašuose dažnai negali atmerkti akių.

Manoma, kad R. Kadyrovas gali turėti problemų su inkstais. Taip tvirtina buvęs Ičkerijos ministro pirmininko pavaduotojas Achmedas Zakajevas, gyvenantis tremtyje.

Skelbiama, kad R. Kadyrovas į Čečėniją atsivežė gydytoją iš Jungtinių Arabų Emyratų, nes Maskvos gydytojais nepasitiki. Gydyti R. Kadyrovo į Grozną atskrido daktaras Yassinas Ibrahimas M. El-Shahatas, „Burjeel“ ligoninės Abu Dabyje Nefrologijos skyriaus vedėjas.

Manoma, kad būtent dėl šios priežasties Čečėnijos lyderis vasario 21 dieną Maskvoje negalėjo klausytis Rusijos prezidento Vladimiro Putino metinio pranešimo.

R. Kadyrovas kartais atrodo energingas ir judrus, tačiau tai aiškinama tuo, kad jis vartoja stimuliatorius. Teigiama, kad Čečėnijos lyderis yra priklausomas nuo šių ir kitų tablečių.

„KyivPost“ žurnalistas Jasonas Smartas, remdamasis vienu šaltiniu, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad Čečėnijos vadovui sutriko inkstų veikla.

„Prigožinas nori nužudyti Kadyrovą (ir gali), tačiau pirmalaikę R. Kadyrovo mirtį gali sukelti dar viena baisi liga (hepatitas C)“, – rašė jis.

Rusijos ir Izraelio verslininkas Leonidas Nevzlinas, remdamasis savo šaltiniais, tvirtina, kad R. Kadyrovas gydomas Abu Dabyje, o kai trumpam sugrįžta į Čečėniją, kviečiasi arabų medikus.

L. Nevzlinas patikslino, kad R. Kadyrovas nepasitiki rusų gydytojais ir tam turi pagrindo.

„Mano šaltiniai teigia, kad inkstai – apnuodijimo požymis, ir būtent to bijo R. Kadyrovas. Jis turi pernelyg daug priešų tarp generolų, turinčių prieigą prie GRU įdirbio“, – komentavo verslininkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)