Premjeras kartu su gynybos ministru Mariuszu Blaszczaku susitiko su projekto „Treniruokis su NATO“ dalyviais Varšuvos 1-osios šarvuotosios brigados dislokavimo vietoje viename sostinės rajone. Specialus civilių karinio mokymo projektas pradėtas Lenkijai minint 24-ąsias įstojimo į NATO metines.

„Lenkija yra NATO, stipriausio karinio aljanso pasaulio istorijoje, dalis. Todėl esame saugūs“, – sakė M. Morawieckis. Jis pridūrė, kad mokymus organizuoja dalyvavusieji karinėse misijose. „Būtent per šias karines misijas kariai ne tik susipažįsta, įgyja patirties, dirba su modernia kitų kariuomenių technika ir išmoksta ją derinti, ten gimsta ir įvairios ateities gynybos koncepcijos bei strategijos“, – teigė jis.

Pasak M. Morawieckio, Lenkijai reikia armijos, turinčios „pakankamą atgrasymo galią“.

Jo žodžiais, stiprios kariuomenės kūrimas prasideda nuo stiprių viešųjų finansų. Būtent iš Lenkijos biudžeto finansuojama Lenkijos kariuomenė, pirkimai užsienyje ir Lenkijos ginklų gamyklų pertvarka. „Mes stiprinsime Lenkijos kariuomenę, nes esame įsitikinę šia strategija. Armija turi būti tokia stipri, kad jos niekada nereikėtų panaudoti“, – sakė M. Morawiecis

Pasak gynybos ministro Mariuszo Blaszczako, „Lenkija saugi“, nes Lenkijos kariuomenė stiprinama, aprūpinama modernia ginkluote, steigiami nauji kariniai daliniai, karių skaičius didėja. Be to, Lenkijoje yra Amerikos, Didžiosios Britanijos, Rumunijos ir Kroatijos karių, o Lenkijos karių yra Rumunijoje ir Latvijoje, pridūrė jis.

Pagal 2022 m. kovą Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos pasirašytą įstatymą Lenkijos kariuomenę siekiama padidinti iki 300 tūkst. karių, o gynybos išlaidas 2023 m. – bent iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Sausio pabaigoje M. Morawieckis pareiškė, kad šiais metais Lenkija planuoja skirti gynybai net 4 proc. savo BVP, bene daugiausiai iš visų NATO narių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)