Pirmykštėje Belovežo girioje, per kurią driekiasi Lenkijos ir Baltarusijos siena, gyvena didžiausia Europoje stumbrų populiacija. Pernai Lenkija pastatė plieninę tvorą prie sienos su Rusijos sąjungininke Baltarusija, kad atgrasytų migrantus nuo nelegalių sienos kirtimų.

Penktadienį Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad pasienio tvora kelia pavojų gyvūnams, trukdo jiems laisvai judėti ir kelia grėsmę nuskurdinti gyvūnų genofondą. „Lenkijos darbas tiesiant tvorą pasienyje su Baltarusija dar kartą sukėlė grėsmę Europos stumbrų egzistavimui“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime. Aplinkosaugininkai taip pat sunerimę dėl tvoros poveikio laukinei gamtai daugiausia miškingame pasienyje.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija atmetė šiuos tvirtinimus ir apkaltino Baltarusiją manipuliuojant faktais ir siekiant „pasitelkti ekologines problemas prieš Europą“. „Šie kaltinimai metami jau daugelį mėnesių“, – penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Lukaszas Jasina. „Tačiau stumbrų genofondas iš principo ribotas, nes visi jie kilę iš tų pačių individų, ten atsiradusių XX a. trečiąjį dešimtmetį tuometinės Lenkijos vyriausybės pastangų juos išgelbėti dėka“, –pridūrė jis.

Kadaise po Europą klajojusių stumbrų išsaugojimas yra sėkmės pavyzdys. Iki praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio jų skaičius buvo tiek sumažėjęs, kad išlikę gyvūnai buvo uždaryti zoologijos soduose ir Lenkijoje buvo pradėta jų veisimo programa. 1952 m. paleidus stumbrus į laisvę plačiapečiai žvėrys paplito, jie nebelaikomi nykstančia rūšimi ir yra išbraukti iš Raudonosios knygos.

Baltarusijos teigimu, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktoje Belovežo girioje pernai gyveno maždaug 1400 Europos stumbrų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)