ES pareiškime TATENA valdytojų taryboje dėl branduolinės saugos Ukrainoje sakoma: „ES ir jos valstybės narės niekada nepripažins Rusijos mėginimo neteisėtai užgrobti Zaporižios AE. Griežtai raginame Rusiją išvesti savo karinę techniką ir visą personalą, įskaitant „Rosatom“ darbuotojus, iš ZAE ir grąžinti visą jos kontrolę teisėtai savininkei Ukrainai“.

Prie pareiškimo prisijungė Šiaurės Makedonija, Juodkalnija, Albanija, Moldova, Bosnija ir Hercegovina, Sakartvelas, Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija ir Ukraina.

Jame teigiama, kad Rusijos Federacija „nerodo jokių ženklų, kad laikytųsi trijų TATENA valdytojų tarybos 2022 metais priimtų rezoliucijų arba ankstesnių TATENA rezoliucijų, kuriose teigiama, kad „bet koks ginkluotas taikių branduolinių objektų užpuolimas ir grasinimas jiems yra JT Chartijos, tarptautinės teisės ir Agentūros statuto principų pažeidimas“.

Dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą buvo pažeisti visi „septyni nepakeičiami ramsčiai branduolinei saugai ir saugumui ginkluoto konflikto metu užtikrinti“, kuriuos praėjusiais metais akcentavo TATENA generalinis direktorius.

„Įvyko daug incidentų, kai buvo vos išvengta didelės nelaimės. Branduolinės avarijos su visais jos radiologiniais padariniais iki šiol pavyko išvengti daugiausia dėl ukrainiečių AE darbuotojų atkaklumo ir atsidavimo. Rusijos Federacija turi liautis daryti spaudimą ukrainiečių personalui. Jų ten dirba vis mažiau, jie patiria didelį stresą, kad užtikrintų ZAE saugą ir saugumą“, – sakoma pareiškime.

Ketvirtadienį, jau šeštą kartą nuo karo pradžios, po masinės raketų atakos prieš Ukrainą, rusų okupantų kontroliuojama ZAE buvo likusi be elektros energijos ir turėjo persijungti į dyzelinių generatorių režimą. TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossis perspėjo, kad jei tai tęsis ir toliau, „vieną dieną laimė nuo mūsų nusisuks“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją