Kaip traktuoti šį įvykį, „Radio NV“ eteryje papasakojo politologas Mykola Davidiukas.

„Galbūt ne V. Putinas, o nors R. Kadyrovas „užsilenks“, ir tai bus nuostabu“, – taip savo komentarą pradėjo politologas.

„Girdžiu labai daug paskalų iš mūsų politikų, kurie bendrauja su prieš R. Kadyrovą nusistačiusia diaspora Europoje, – Švedijoje, Prancūzijoje labai didelės bendruomenės. Prieš R. Kadyrovą nusistatę asmenys, kurie padeda Ukrainai kare su Rusija, kovoja už laisvą Ičkeriją, jau prieš savaitę dvi siuntė signalų, kad R. Kadyrovas turi problemų, kad, regis, serga. Bet V. Putinas ne šiaip sau susitiko su R. Kadyrovo atžala. Akivaizdu, kad tai gali būti Čečėnijos vadovo įpėdinio atranka“, – įsitikinęs N. Davidiukas.

R. Kadyrovas pats atėjo į valdžią būdamas labai jaunas. Jo užduotis, pasak eksperto, buvo iššaudyti patriotus, pašalinti potencialus kadrus, kurie kovos už nepriklausomybę, ir „narsiai tarnauti Rusijai“, o už tai gauti lėšų gimtajam miestui atstatyti. Taigi, tarnauti V. Putinui ir būti „sarginiu šunimi“.

Pasak politologo, R. Kadyrovas pradėjo žaisti žaidimus karo metu. Atsirado ambicijų užimti kokias nors svarbias pareigas, pavyzdžiui, Kremliuje: gal ministro pirmininko, gynybos ministro ar Generalinio štabo viršininko.

Ramzanas Kadyrovas

„Paskui, kai jam nušluostė nosį, atsirado ambicijų galbūt atjungti Čečėniją ar visą Kaukazo regioną nuo Rusijos, kai V. Putino pralaimėjimas bus akivaizdus.

Tokie jo planai sukėlė nuogąstavimų Kremliuje, ir Kremlius negalėjo sėdėti sudėjęs rankų. Tos istorijos apie inkstus gali būti ir neatsitiktinės, žinant Kremliaus niekšybes ir suktybes. Kremlius suprato, kad šis vaisius jau sunoko, reikia nuskinti“, – komentavo N. Davidiukas.

„Susitikimas su R. Kadyrovu jaunesniuoju... Kremliaus sąskaitoje tai jau trečias Kadyrovas, antras susidėvėjo. Tai galėjo būti jaunuolio įvertinimas, ar jam pavyktų išlaikyti Čečėniją. Nes V. Putinas supranta vieną labai svarbų dalyką. Tai, ką prieš mirtį sakė Borisas Nemcovas. Kaukazas – Rusijos pagrindinė ašis“, – mano jis.

Anot eksperto, Kaukaze prasidėjęs separatizmas gali baigtis visos Rusijos griūtimi.

Įvertinęs jaunuolį, V. Putinas tikriausiai jį įtraukė į vadinamąjį „hitlerjugendą“.

„Juk dabar pas juos nauja mada – steigti fašistines jaunimo organizacijas, atsirado mažasis „vagneriukas“. Bet iš tikrųjų jie žiūri į šį jaunuolį ir svarsto, ar jis gali užaugti stiprus? Ar gali V. Putinas išlaikyti [valdžią] be R. Kadyrovo? Sakykime taip: jeigu R. Kadyrovas iš tikrųjų pradėjo žaisti opozicinį žaidimą, V. Putinui paranku jį pašalinti, nes jis gali skleisti savo įtaką. Mes matėme, kad jis ir Dagestaną bandė paveikti, kai ten buvo surengta proukrainietiškų ir antikarinių protestų. Todėl jaunasis Kadyrovas jam gali būti naudingesnis“, – svarstė N. Davidiukas.

Tačiau, pasak jo, net dabartinio Čečėnijos Respublikos vadovo mirtis bus labai naudinga Ukrainai, nes tai reikštų bent jau nestabilumą šiame regione.

„Tokia situacija gali labai sumaniai pasinaudoti Turkija ir išorinės jėgos, kurioms bus itin naudinga Ičkerijos nepriklausomybė.

Trečia. Manau, kad tai bus ir demonstracija, jog virsta vienas iš V. Putino režimo stulpų. Net jeigu jis vietoje R. Kadyrovo paskirs jo sūnų, prireiks labai daug laiko, kol šis užaugs, kol viską paims į savo rankas. Turės bent jau baigti mokyklą. Tas faktas, kad jis ves, dar nereiškia, jog yra sumanus. Ir tai bus šansas Ukrainai ir mūsų žvalgybai, Ukrainos saugumo tarnybai bei „Mossad“ atlikti tinkamus veiksmus situacijai destabilizuoti, uždegti nepriklausomybės ugnį tame karštame ir netgi neramiame regione. Susitikimas su V. Putinu – neatsitiktinis. Su respublikų, kuriose viskas normalu ir ramu, [vadovų] vaikais jis nesusitikinėja. Tai įpėdinio vertinimas“, – reziumavo N. Davidiukas.

Sutiks su bet kokiais Kadyrovo planais?

Kiek kitaip mano buvęs „Memorial“ atstovybės Grozne vadovas Ojubas Titijevas. Pasak jo, Achmatui Kadyrovui yra vos 17-a metų, paskirti jį gubernatoriumi būtų absurdiška net V. Putino politinei sistemai.

Vis dėlto V. Putinas ne kartą pabrėžė asmeninius santykius su šia šeima: iš pradžių su Achmatu Kadyrovu vyresniuoju, paskui – su Ramzanu Kadyrovu, skelbia „Laisvosios Europos radijas“. Todėl susitikimas su jųdviejų anūku ir sūnumi, jo pasveikinimas vestuvių proga tik patvirtina ypatingą šios šeimos statusą ir jos artimus ryšius su valstybės vadovu, samprotauja žmogaus teisių gynėjas.

Vienintelis R. Kadyrovo sūnaus dalyvavimo aukšto lygio susitikimuose tikslas – demonstruoti visišką Grozno paramą V. Putinui, mano fondo „Liberalnaja misija“ tarybos narys, politologas Sergejus Žavoronkovas. Anot jo, Čečėnijos lyderis gali susisiekti su prezidentu ir paprašyti jo tokios paslaugos [t. y. susitikti su sūnumi].

„Žinoma, tai niekaip nesusiję su prokremliškomis jaunimo organizacijomis, kurios niekam nereikalingos. Juokinga įsivaizduoti, kad V. Putinas susitiktų su regioninės atstovybės vadovu iš Kemerovo ar Rostovo. Galbūt R. Kadyrovas taip sūnui parodė savo įtaką, įteikęs neįkainojamą dovaną vestuvių proga. O ką dar galima padovanoti paaugliui, kuris viską turi?“ – sakė S. Žavoronkovas.

Nikolajus Lukašenka, Aliaksandras Lukašenka

Jis mano, kad dabar Čečėnijos vadovo pakeitimas yra nerealus, nes Rusijos prezidentas matė, kaip R. Kadyrovas sugebėjo nuožmiai užgniaužti pogrindį regione, tiesa, pavienių incidentų įvyksta reguliariai.

„Turime pavyzdį – [Aliaksandro] Lukašenkos sūnų [Baltarusijoje], kurį jis tampo su savimi į susitikimus ir renginius nuo tada, kai jam suėjo septyneri ir A. Lukašenka jį įvardijo kaip galimą įpėdinį. Beje, jo sūnus irgi susitiko su V. Putinu, tiesa, kartu su tėvu. Tokia klounada būdinga diktatūroms. A. Kadyrovą jaunesnįjį galima laikyti Rusijos Kolia Lukašenka, kurį ruošia kaip įpėdinį“, – palygino politologas.

Paralelių su Baltarusijos prezidento sūnumi įžvelgia ir rusų politologas Konstantinas Kalačiovas, bet pabrėžia skirtumus: V. Putino susitikimas su 18-os metų amžiaus Nikolajumi Lukašenka įvyko tiesiog susipažinimo tikslais, o A. Kadyrovo atveju, sprendžiant iš Čečėnijos lyderio žodžių, buvo kalbama apie reikšmingus dalykus.

„Pavyzdžiui, V. Putinas pabrėžė A. Kadyrovo senelio kelio tąsos svarbą, norint padidinti „respublikos pasiekimus“. Achmatas-Chadži Kadyrovas reintegravo Čečėniją į Rusiją. V. Putino žodžiai skamba kaip užuomina – anūkas pratęs senelio ir tėvo darbus. Dabar sklando nemažai gandų apie R. Kadyrovą neva kamuojančias sveikatos problemas. Neabejoju, net jeigu tai tiesa, šiuolaikinė medicina padės jas išspręsti. Tačiau bet kokiu atveju reikia pagalvoti apie įpėdinystės liniją“, – tęsė pašnekovas.

Galima daryti prielaidą, kad, kalbant apie Čečėniją, V. Putinas kito sprendimo nei Kadyrovų dinastija neturi. O už savo lojalumą respublikos vadovas užsitarnavo teisę pats paskirti įpėdinį. „Prezidentas demonstruoja, kad pripažįsta tokią teisę ir jai pritaria“, – reziumavo politologas.

Tuo, kad 17-metis A. Kadyrovas yra būsimas Čečėnijos vadovo įpėdinis, įsitikinęs ir Europoje besibazuojančio Ičkerijos judėjimo „Jedinaja sila“ pirmininkas Džambulatas Suleimanovas. Jo manymu, Kremliuje įvykęs susitikimas su prezidentu patvirtina Rusijos valdžios pasirengimą tokiai įvykių eigai.

Jeigu taip nutiks, A. Kadyrovas jaunesnysis taps nominaliu vadovu, už jį valdys kiti asmenys, pažymėjo pašnekovas.

„V. Putinas supranta, kad, pakeitus Kadyrovų klaną kitais žmonėmis, respublikoje kils suirutė ir valdžios perskirstymas, o su Ukraina kariaujančiam Kremliui tokių dalykų nereikia. Todėl Rusija sutiks su bet kokiais R. Kadyrovo planais perduoti valdžią savo sūnui“, – reziumavo D. Suleimanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)