Gautomis žiniomis, laisvės atėmimo bausmė M. Bektanovui skirta pagal baudžiamojo kodekso 451-ojo str. 3-iąją dalį („Įgaliojimų viršijimas“) byloje, iškeltoje po kruvinų 2022 metų sausio mėnesio įvykių. Specializuotasis tarprajoninis karinis baudžiamųjų bylų teismas Astanoje paskelbė nuosprendį vasario 24 d.

Teismas, motyvuodamas buvusio ministro bylos slaptumu, išsamios informacijos nepateikė. Pranešimų, kad buvusio Gynybos ministerijos vadovo M. Bektanovo byla perduota kariniam teismui, pasirodė praėjusių metų spalį. Jis buvo atleistas iš pareigų 2022 metų sausio 19 d., praėjus aštuonioms dienoms po to, kai kitu prezidento dekretu išsaugojo savo postą netrukus po antivyriausybinių protestų šalyje, kilusių metų pradžioje. Protestuotojus malšino kariuomenė ir policija. Kai kuriuose miestuose protestai virto riaušėmis, per kurias žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

M. Bektanovas buvo sulaikytas praėjusių metų vasarį pagal straipsnį dėl tarnybinių pareigų nevykdymo. Vėliau įtariamojo veiksmai buvo perkvalifikuoti į įgaliojimų viršijimą, padarytą kovinėje situacijoje ir turėjusį sunkių padarinių. Anot tyrėjų, valdžios paskelbtos nepaprastosios padėties laikotarpiu M. Bektanovas davė neteisėtus įsakymus ir paliko neapsaugotus karinius strateginius objektus, šių metų pradžioje sakė Kazachstano generalinis prokuroras Berikas Asylovas, pateikdamas ataskaitą apie atliekamą 2022 metų sausio įvykių tyrimą. M. Bektanovo advokatai generalinio prokuroro pareiškimų viešai nekomentavo.

Protestai 2022 metų sausį Kazachstano vakaruose prasidėjo po degalų kainų šuolio. Vėliau jie išplito į kitus šalies regionus, o kai kuriuose miestuose virto plėšikavimu ir pogromais. Almatoje ginkluoti vyrai užėmė ir padegė akimatą ir prezidento rezidenciją. Prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį ir paprašė vadinamosios Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) karinės pagalbos.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ gruodį pareiškė, kad valdžia vienašališkai atliko Sausio įvykių tyrimą, o žuvusiųjų šeimos ir šimtai sužeistų ar kankintų žmonių taip ir nesulaukė teisingumo. Kazachstano valdžia nesutiko su tokiu vertinimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją