Vienišas tėvas Aleksejus Moskaliovas, gyvenantis Rusijos rytinėje dalyje esančioje Tulos srityje, gruodžio mėnesį buvo apkaltintas kariuomenės „diskreditavimu“ – po to, kai jo dukra Maša protestavo prieš karą mokykloje ir internetu, pranešė nepriklausomas Rusijos naujienų portalas „Meduza“.

Mašos mokytoja liepė mokiniams nupiešti Ukrainoje kovojančius Rusijos karius palaikančius piešinius, tačiau Maša nupiešė Rusijos vėliavą su žodžiais „Karui ne“ ir Ukrainos vėliavą su žodžiais „Šlovė Ukrainai“.

Mokytoja pranešė mokyklos direktoriui, kuris iškvietė policiją, papasakojo A. Moskaliovas.

Dabar vyrui gresia iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jeigu bus iškelta byla, „o mergaitė buvo išsiųsta į našlaičių namus“, Rusijos nepriklausomam žmogaus teisės ginančiam žiniasklaidos projektui „OVD-Info“ sakė A. Moskaliovo advokatas.

Mašą keletą valandų tardė Rusijos teisėsauga – mergaitė buvo viena, be tėvo ar advokato.

Paskui vienai dienai buvo išsiųsta į našlaičių namus. Jos tėvas irgi buvo tardomas ir žiauriai mušamas, pranešė „OVD-Info“.

Anot A. Moskaliovo, „tris su puse valandos [FSB pareigūnai] man kartojo, kad netinkamai auginu savo dukrą, sakė, kad ją atims, o mane pasodins į kalėjimą“, informavo „Meduza“.

Vyro advokatas „OVD-Info“ sakė, kad „jeigu pareigūnai nuspręs nenuolaidžiauti, jie gali A. Moskaliovą pasodinti už grotų, o jo dukrą įkurdinti našlaičių namuose“.

Mergaitės tėvas nurodė, kad neturi giminaičių, kurie galėtų pasirūpinti Maša, jeigu jis atsidurtų kalėjime.

Prieš keletą dienų leidinys „Spektr“ pranešė, kad A. Moskaliovą nusiuntė psichiatrinei ekspertizei atlikti. Apie tai portalui „Spektr“ papasakojo Moskaliovų šeimą palaikanti savanorė Jelena Agafonova. Jos pateiktą informaciją patvirtino A. Moskaliovo advokatas Vladimiras Bilijenka.

„Jį išvežė ambulatorinei [psichiatrinei] ekspertizei atlikti, kokie jos rezultatai – kol kas nežinau. Tyrėjas nusprendė, kad ekspertizė būtina. Ekspertizės metu nustatoma, ar žmogus yra pakaltinamas, ar galima jį traukti baudžiamojon atsakomybėn“, – paaiškino advokatas.

Jis pridūrė, kad A. Moskaliovo dukra Maša iki šiol gyvena našlaičių namuose, kur ją nuvežė po tėvo sulaikymo.

„Dabar dėl jos užvirė tikras mūšis, net Ksenija Sobčiak įsitraukė. Kaip man sakė su situacija susipažinę žmonės, didelė tikimybė, kad mergaitę visgi grąžins tėvui“, – nurodė V. Bilijenka.

Jis patikslino, kad į teismą nusiuntė laišką – apeliacinį skundą dėl A. Moskaliovui skirto namų arešto (dokumento kopiją turi „Spektr“), nes dukra ir tėvas gyvena dviese, o kadangi Maša yra našlaičių namuose, nėra kam nupirkti A. Moskaliovui maisto.

Kad 13-os metų amžiaus M. Moskaliovą atsisakė išleisti iš našlaičių namų, paaiškėjo kovo 4-ąją. Socialinės reabilitacijos centro darbuotojai nepanoro paaiškinti tokio sprendimo priežasčių. A. Moskaliovui gali būti apribotos tėvystės teisės – atitinkamas ieškinys jau pateiktas teismui.
Kovo 2 d. A. Moskaliovui buvo skirtas namų areštas iki kovo 27 d.

Tuo metu novayagazeta.eu plačiai aprašė Moskaliovų šeimos istoriją. Pasak leidinio žurnalistų, A. Moskaliovas palaikė savo dukrą, kai ji patyrė spaudimą dėl piešinio.

„Dukrelė buvo išsigandusi, aš pažadėjau, kad kitą dieną ateisiu į mokyklą ir palauksiu, kol jai baigsis pamokos“, – portalams „OVD-info“ ir „Spektr“ sakė jis.

Tą dieną, kai tėtis mokykloje keletą valandų laukė Mašos, koridoriuje jį pamatė direktorė ir iš karto iškvietė policiją. Kartu su policija atvyko ir globos tarnyba. 13-metę Mašą iš klasės išvedė į koridorių pas tėtį ir jam parodė jos piešinį.

„Kokia gėda, kai vaiką išveda iš klasės ir veda koridoriumi kaip kalinį! – kalbėjo A. Moskaliovas. – Man pradėjo sakyti: „Matote, ko mokote vaiką! Pažiūrėkite, ką ji nupiešė.“ Paklausiau, kur problema? Ji pasisako prieš karą, prieš kraujo praliejimą, kas čia tokio blogo? Jie surašė protokolą, pakvietė liudininkus – mokytojus, jie pasirašė. Mus nuvedė į mašiną, mokiniai žiūrėjo pro langus, tarytum būtume teroristai. Nuvykome pas policijos viršininką Andrejų Aksionovą. Jis man atskaitė moralą, kad blogai auklėju vaiką.“

Po apklausos policininkai patikrino A. Moskaliovo veiklą internete ir socialinių tinklų „Odnoklassniki“ bei „VKontakte“ paskyrose rado Ukrainą palaikančių komentarų ir karikatūrų. Už vieną iš komentarų praėjusių metų balandžio 25 d. buvo surašytas protokolas pagal Rusijos Federacijos administracinių nusižengimų kodekso straipsnį 20.3.3(1) „dėl viešų veiksmų, kuriais siekiama diskredituoti RF ginkluotąsias pajėgas“.

Bylos nagrinėjimas įvyko tą pačią dieną. Tada vyrui buvo skirta 32 tūkst. rublių bauda už komentarą prie socialiniame tinkle „Odnoklassniki“ paskelbto vaizdo įrašo: „Rusijos armija. Prievartautojai šalia mūsų.“

„[A. Moskaliovas] paminėjo Ukrainos merginas, kurias išprievartavo Ukrainoje vykdomoje specialiojoje karinėje operacijoje dalyvaujantys Rusijos kariai, ir tokiais žodžiais pakirto pasitikėjimą su Federacijos Tarybos pritarimu vykdoma specialiąja karine operacija, skirta DLR ir LLR gyventojams apginti, kurią paskelbė RF prezidentas“, – teigiama teismo sprendime.

„Iš teismo pastato išėjome vakare, – vėliau papasakojo A. Moskaliovas. – Dukrelė buvo alkana ir apsiverkusi, drebėjo. Pasakiau jai: „Mašenka, nusiramink. Teismas įvyko, gavau baudą, dabar mus paliks ramybėje. Viskas baigta.“ Ji atsakė: „Bijau eiti į mokyklą.“ Bet aš ją įtikinau, kad nebėra dėl ko jaudintis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)