„Tai tie genocido aktai, kurių rašistai nesidrovi. Tai vieša Kremliaus režimo ir vadinamosios armijos politika“, – sakė A. Jusovas.

Anot jo, okupantai stengiasi kurstyti neapykantą ukrainiečiams Rusijoje, taip pat įbauginti pačius ukrainiečius.

Pasak pareigūno, Ukrainos gynėjo žudikų jau ieškoma.

„Tai kompleksinis darbas, kuris jau vyksta. Tai viso Ukrainos gynybos sektoriaus ir pilietinės visuomenės garbės reikalas. Manau, kad kaltininkai bus nustatyti“, - pabrėžė A. Jusovas.

Pirmadienį socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame į okupantų rusų nelaisvę patekęs Ukrainos karys sako: „Šlovė Ukrainai“. Iškart po šių žodžių rusai nušauna ukrainietį. Ukrainos prezidento biuro atstovai pažadėjo, kad už jo mirtį bus atkeršyta.

Ukrainos generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl beginklio žmogaus sušaudymo.

JT mano, kad Ukrainos kario nužudymo vaizdo įrašas gali būti autentiškas

Jungtinės Tautos trečiadienį pareiškė manančios, kad paplitęs vaizdo įrašas, kuriame akivaizdžiai matyti, kaip Rusijos kariai įvykdė egzekuciją paimtam į nelaisvę Ukrainos kariui, gali būti autentiškas.

„Mes žinome apie šį socialinėje žiniasklaidoje paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Rusijos ginkluotosios pajėgos akivaizdžiai įvykdo egzekuciją Ukrainos „hors de combat“ (ne kovojančiam) kariui. Remdamiesi preliminariu tyrimu, manome, kad vaizdo įrašas gali būti autentiškas“, – agentūrai AFP sakė JT Žmogaus teisių biuro atstovė spaudai.

„Daugiau nei prieš metus Rusijai užpuolus Ukrainą, JT Žmogaus teisių biuras užfiksavo daugybę tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų karo belaisvių atžvilgiu, įskaitant atvejus, kai rusų ir ukrainiečių karo belaisviams buvo įvykdyta mirties bausmė, – sakė ji. – Turi būti atlikti nešališki ir efektyvūs visų šių kaltinimų tyrimai, o atsakingi asmenys patraukti atsakomybėn“.

Ukraina pažadėjo atkeršyti už įraše matomą nužudymą, kurio AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti.

Kyjivo pareigūnai apkaltino Rusijos pajėgas ir paragino Tarptautinį baudžiamąjį teismą atlikti tyrimą.

JT žmogaus teisių vadovas Volkeris Türkas antradienį pareiškė, kad Rusijos karo Ukrainoje sukeltų sugriovimų mastas padarys žalą ateinančių kartų žmogaus teisėms.

V. Türkas pavadino tai „išdavyste“ pažadų, duotų nustatant visuotines žmogaus teises po Antrojo pasaulinio karo.

„Karas Ukrainoje sukėlė šokiruojančio masto civilių aukas ir destrukciją, – sakė V. Türkas savo pagrindinėje kalboje Ženevoje vykstančioje JT Žmogaus teisių tarybos sesijoje. – Ukrainiečių žmogaus teisės bus pažeistos ištisoms ateinančioms kartoms“.

V. Türkas turėtų toliau kalbėti apie karą Ukrainoje kovo 31 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją