„Kinija yra labai susirūpinusi dėl atitinkamos informacijos“, – trečiadienį Pekine spaudos atstovams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning. Kinija esą susisiekė su JAV ir paprašė paaiškinimo. Pekinas atmeta „bet kokią oficialių kontaktų tarp JAV ir Taivano formą“. Taivanas yra „šventos Liaudies Respublikos teritorijos dalis“, – pabrėžė atstovė.

Anot leidinio „Financial Times“, Tsai Ing-wen, balandį vykdama pas diplomatinius partnerius Vidurio Amerikoje, ketina sustoti Kalifornijoje, kaip tai jau darė 2018 ir 2019 metais. Čia ji esą ketina susitikti su naujuoju JAV Atstovų Rūmų pirmininku Kevinu McCarthy. Šis aukštas politikas davė suprasti, kad šiais metais ketina apsilankyti Taivane. Tačiau Tsai Ing-wen, baimindamasi eskalacijos su Kinija, įtikino jį susitikti Kalifornijoje.

Buvusios Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitas Taivane praėjusių metų rugpjūtį paaštrino įtampą su Kinija. N. Pelosi, kuri tuo metu buvo trečias pagal rangą asmuo JAV, apsilankymas buvo aukščiausio rango vizitas per ketvirtį amžiaus. Kinija į tai reagavo raketų bandymais ir karinėmis pratybomis, per kurias mokytasi jūrų ir oro blokados bei Taivano užkariavimo.

Kitos žiniasklaidos priemonės teigė, kad Tsai Ing-wen galbūt Kornelio universitete Kalifornijoje pasakys kalbą. Tai atgaivino prisiminimus apie jos ankstesnį pirmtaką Lee Teng-hui wach, kuris 1995–aisiais universitete pasakė kalbą, kurioje pabrėžė skirtumus tarp Taivano ir Kinijos. Šis pasirodymas buvo viena didelės krizės su Kinija priežasčių. Abu politikai yra studijavę šiame universitete.

Taivano vyriausybė informacijos patvirtinti nenorėjo. Kol kas esą dėl vizito „tvirto plano nėra“.

Kinija laiko Taivaną Liaudies Respublikos dalimi ir grasina galiausiai jį užkariauti, jei nepavyks pasiekti „susivienijimo“ kitaip. Tačiau Taivanas niekada nepriklausė 1949 metais įkurtai komunistinei Liaudies Respublikai. Demokratinė sala seniai laiko save nepriklausoma.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją