Minint Tarptautinę moters dieną daugelio pasaulio šalių sostinėse vyksta eitynės, mitingai ir demonstracijos, tarp jų ir Madride, kur plačiuose, medžiais apsodintuose bulvaruose jau būriuojasi purpurinės spalvos, dažnai siejamos su moterų teisėmis, drabužiais vilkintys žmonės.

Trečiadienį eitynės vyko Tailande ir Indonezijoje, kur kelios dešimtys moterų susirinko prie šalies parlamento, kad paragintų įstatymų leidėjus priimti ilgai lauktą įstatymą, kuriuo siekiama apginti namų šeimininkes, o kai kurios skandavo „Tegyvuoja Indonezijos moterys“.

Afganistane Talibano valdžiai uždraudus moterims studijuoti universitetuose, Iranui slopinant protestus dėl Mahsos Amini mirties, JAV įvedus naujus apribojimus dėl teisės į abortą, o Ukrainoje moterims kenčiant dėl karo, priežasčių protestuoti yra daugybė.

Pasaulinė pažanga moterų teisių srityje „nyksta mūsų akyse“, pirmadienį perspėjo JT vadovas Antonio Guterresas, sakydamas, kad lyčių lygybei pasiekti prireiks dar trijų šimtmečių.

„Moterų teisės pažeidinėjamos labai daug kur pasaulyje“, – pridūrė jis, konkrečiai nurodydamas Afganistaną, kur „moterys ir mergaitės buvo ištrintos iš viešojo gyvenimo“.

Afganistano universitetai po žiemos atostogų pirmadienį vėl pradėjo darbą, tačiau į paskaitas grįžo tik vyrai, nes Talibano valdžios draudimas moterims studijuoti aukštosiose mokyklose tebegalioja.

Tarptautinės moters dienos išvakarėse ES įvedė sankcijas asmenims ir subjektams, kurie, kaip manoma, yra atsakingi už smurtą ir teisių pažeidimus prieš moteris.

Talibano aukštojo mokslo ministrui Nedai Mohammadui Nadeemui buvo įvestos sankcijos už tai, kad iš moterų buvo atimta galimybė studijuoti universitetuose.

Sankcijos taip pat įvestos dar penkių šalių – Irano, Rusijos, Pietų Sudano, Mianmaro ir Sirijos – pareigūnams.

Kova prieš patriarchatą

Europoje eitynės vyks daugelyje šalių, įskaitant Prancūziją, kur maždaug 150 miestų ir miestelių, t. y. kur kas daugiau nei ankstesniais metais, demonstrantai reikalaus „lygybės tiek darbe, tiek gyvenime“, teigė organizatoriai.

Protestuose daugiausia dėmesio bus skiriama kovai prieš itin nepopuliarią Prancūzijos pensijų reformą, kuri, pasak kritikų, yra nesąžininga moterų atžvilgiu.

Londono Madame Tussaud vaškinių figūrų muziejus šią dieną paminės atidengdamas sufražisčių lyderės Emmeline Pankhurst, prieš 120 metų pradėjusios intensyvią kovą už moterų teisę balsuoti, atvaizdą.

Yra šalių, kur demonstracijos buvo uždraustos.

Pakistane, kur eitynės kritikuojamos dėl liberalių vakarietiškų vertybių propagavimo ir religinių bei kultūrinių jausmų negerbimo, organizatoriams teko ne kartą bylinėtis teismuose, kad galėtų rengti demonstracijas.

Komunistų valdomoje Kuboje anksčiau šiais metais buvo suimtos aktyvistės, norėjusios gauti leidimą surengti demonstraciją, o feministinės organizacijos ragino žmones prisijungti prie „virtualaus maršo“ socialinėje žiniasklaidoje, siekiant atkreipti dėmesį į smurtą dėl lyties ir moterų žudymus.

Trečiadienį feministės ypač mobilizuosis dėl teisės į abortus po to, kai JAV Aukščiausiasis Teismas birželio mėnesį nusprendė panaikinti 1973 metų sprendimą Roe prieš Wade‘ą, kuris garantavo konstitucinę moters teisę nutraukti nėštumą.

Europoje ši teisė taip pat pažeidžiama Vengrijoje ir Lenkijoje.

„Mes kovojame prieš patriarchatą..., kuris be perstojo bando paminti teises, tokias kaip teisė į abortą, kurias didelėmis pastangomis įgijome“, – rašoma Madrido eitynių manifeste.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją