Anksčiau A. Lukašenka nepripažino, kad Mačuliščių aerodrome kažkas įvyko.

Anot A. Lukašenkos, operacija esą buvo suplanuota Kyjive prieš šešis–aštuonis mėnesius.

„Ukrainos saugumo tarnyba, Centrinės žvalgybos agentūros (ČŽA) vadovai ar tai iš šalies, ar tai slapta rengia operaciją prieš Baltarusijos Respubliką. Buvo paruoštas teroristas. Jis rusas, turi Rusijos pasą, Ukrainos pasą. Gimė Kryvyj Rihe, gyveno Kryme. Vieni giminaičiai Austrijoje, kiti liko Kyjive. Ukrainos specialiosios tarnybos jį užverbavo, regis, 2014-aisiais. Informacinių technologijų specialistas arba gerai šią sritį išmanantis. Buvo ruošiamas teroristiniams aktams vykdyti“, – kalbėjo Baltarusijos lyderis.

Jis pareiškė, kad „diversantą ruošė Ukrainos saugumo tarnybos atstovai, naudojo pažangiausias technologijas“.

„Tai, ką mes pamatėme, atlikę operaciją Baltarusijoje, buvo išties kažkas neįtikėtino. Buvo pasitelktos naujausios technologijos. Jis buvo ruošiamas ne vieną mėnesį. Po mokymų buvo „maršrutuotas“ (šį žodį vartoja KGB pareigūnai) į mūsų šalies teritoriją“, – papasakojo A. Lukašenka.

Kaip skelbta anksčiau, vasario pabaigoje Mačiuliščiuose būta atakos, kurios metu dviem dronais esą pulti Rusijos orlaiviai.

Gautomis žiniomis, per incidentą buvo smarkiai apgadintas vienas pažangus rusų žvalgybinis lėktuvas „A-50U“. Šaltinių duomenimis, ataką surengė baltarusių partizanai. Nepaisant to, Maskva ir Minskas informaciją apie išpuolį iš pradžių apskritai ginčijo.

Baltarusijos tvirtinimu, šią ataką surengę menami ukrainiečių diversantai esą bendradarbiavo su Kyjivo žvalgybos tarnybomis.

Mačiuliščiai – nedidelė gyvenvietė Minsko srityje, kur yra Rusijos kariuomenės aktyviai naudojamas aerodromas. Rusai čia laiko savo naikintuvus „MiG-31K“, galinčius nešti hipergarsines raketas „Kinžal“. Kiekvieną sykį jiems pakilus visoje Ukrainoje skelbiamas oro pavojus.

Vasario 26-osios rytą Mačiuliščių aerodrome nugriaudėjo sprogimai. Netrukus paskelbta, kad atakos taikinys buvo Rusijos lėktuvas „A-50U“. Ar iš tiesų ir kaip stipriai apgadintas šis lėktuvas, tikslių duomenų nėra.

Rusija turi tik devynis tokius lėktuvus. Vieno tokio orlaivio kaina – daugiau kaip 300 mln. eurų.

Delfi primena, kad kovo 2 dieną opozicinė Baltarusijos iniciatyva BYPOL, kuriai priklauso buvę šalies saugumo struktūrų pareigūnai, „Telegram“ kanale paskelbė žvalgybinio skrydžio vaizdo įrašą, kurio metu baltarusių partizanų paleistas dronas nusileido ant Rusijos lėktuvo „A-50U“ antenos, funkcionuojančios kaip tolimosios radiolokacijos centras.

Iš pradžių Baltarusijos opozicijos leidinys „Naša Niva“ kovo 2 dieną „Telegram“ kanale paviešino dalį BYPOL vaizdo įrašo ir pareiškė, kad jame užfiksuota ataka prieš Rusijos tolimosios radiolokacinės žvalgybos lėktuvą.

Tačiau kiek vėliau pati BYPOL paskelbė vaizdo įrašą su pranešimu, kuriame paaiškino, kad jame matyti vienas iš žvalgybinių skrydžių, surengtų prieš ataką. Atakos prieš A-50 organizatoriai pažymėjo, kad jie dvi savaites iš parduotuvės įsigytais civiliniais dronais netrukdomai vykdė žvalgybą Mačiuliškių aerodrome.

„Ne taip seniai diktatorius [Aliaksandras Lukašenka, laikantis save Baltarusijos prezidentu] savo propagandistams eilinį kartą pasakojo, kad turi geriausią oro gynybą ir kovos su dronais priemones. Todėl visi kariniai objektai esą visiškai saugūs“, – rašė partizanai, Baltarusijos oro gynybos sistemą pavadindami „skylėta lukašistų oro gynyba“.

BYPOL teigimu, tikrąją padėtį vaizdžiai iliustruoja šis vaizdo įrašas, kurį perdavė kovinė partizanų grupė – plano „Peremoga“ dalyviai.

„Per vieną iš sėkmingų žvalgybos operacijų dronas ne tik įskrido į saugomą minėto aerodromo teritoriją, praskrido netoli Rusijos išankstinio perspėjimo ir kontrolės lėktuvo A-50U, bet ir nutūpė ant jo radiolokacinės stoties („lėkštės“)“, – pažymima pranešime.

BYPOL pridūrė, kad „liaupsinamos kovos su dronais priemonės“, kurių kūrimui ir gamybai Baltarusijoje buvo išleista dešimtys milijonų biudžeto lėšų, niekaip nepasiteisino.

Vasario 26 d. britų žvalgyba skelbė, kad Rusijos kariuomenei būtų reikšmingas rusiško tolimojo radiolokacinio aptikimo sistemos lėktuvo „A-50U“ praradimas.

„Kas įvykdė sprogdinimą ir kokia jo žala oficialiai nėra patvirtinta. Tačiau „A-50U“ praradimas būtų reikšmingas, nes šis lėktuvas labai svarbus Rusijos oro operacijoms, jis suteikia oro mūšio erdvės vaizdą“, – sakoma suvestinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)