Bendruomenių rūmų gynybos komitetas teigė, kad JK ir kitos NATO sąjungininkės, siekdamos aprūpinti Kyjivą kovoje su užpuolusia Rusija, leido savo šaudmenų atsargoms sumažėti iki „pavojingai žemo lygio“.

Komitetas teigė, kad būdas, kuriuo Vakarų vyriausybės įsigyja ginkluotę, „neatitinka tikslo“, ir paragino Gynybos ministeriją parengti veiksmų planą, kad būtų sutrumpintas laikas, reikalingas atsargoms atkurti.

„Akivaizdu, kad JK ir jos NATO sąjungininkės leido amunicijos atsargoms sumažėti iki pavojingai žemo lygio“, – teigė komitetas. – Nors Rusija taip pat susiduria su savo atsargų mažėjimu, kiti priešininkai gali išlaikyti ir galbūt padidinti savo atsargas. Todėl negalėjimas papildyti JK atsargų kelia pavojų ne tik mūsų gebėjimui aprūpinti Ukrainą, bet ir atremti bet kokią grėsmę mūsų pačių saugumui“.

Komiteto įspėjimas atkartoja gynybos sekretoriaus Beno Wallace‘o išreikštą susirūpinimą. Jis sakė, kad ginkluotosios pajėgos visoje Europoje moka kainą už ilgus metus trukusį atsargų „ištuštinimą“.

Praėjusį mėnesį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino sąjungininkus skubiai padidinti gamybą, nes ukrainiečiai išnaudoja šaudmenis greičiau, nei Vakarai sugeba jais aprūpinti.

Komiteto pirmininkas Tobiasas Ellwoodas sakė: „Rusijos įsiveržimas į Ukrainą turėtų būti skambutis Vakarams. Saugumas ir demokratija yra sunkiai iškovojami ir lengvai prarandami dalykai. Galingos, atsparios ginkluotosios pajėgos, stovėdamos petys į petį su mūsų sąjungininkais užsienyje, yra geriausia atgrasymo nuo agresijos priemonė“.

Gynybos ministerijos atstovas sakė, kad ir toliau „teikiami užsakymai pakeisti Ukrainai perduotą amuniciją, o ministerija turi papildomus 560 mln. svarų sterlingų (673 mln. JAV dolerių) atsargoms padidinti“.