Anot pranešimo, K. Wojtyla savo vyskupijos kunigus, apie kurių nusikaltimus jis buvo informuotas, perkėlė į kitas parapijas, kad išvengtų skandalų. Vieną kunigų jis išsiuntė į Austriją. Kardinolas K. Wojtyla esą jam parašė rekomendacinį laišką Vienos kardinolui Franzui Königui, tačiau neinformavo jo apie kunigui metamus kaltinimus.

M. Gutowskis, atlikdamas tyrimą, kalbėjo su pedofilų kunigų aukomis, jų artimaisiais ir buvusiais vyskupijos darbuotojais. Jis taip pat rėmėsi buvusios komunistų slaptosios policijos (SB) ir Bažnyčios dokumentais. Tiesa, Krokuvos vyskupija neleido jam pasinaudoti savo archyvais, sakė žurnalistas.

Katalikų bažnyčia Lenkijoje jau praeityje buvo atsisakiusi išduoti dokumentus – net teisėsaugai ar viešajai komisijai, tiriančiai vaikų išnaudojimo atvejus. Vienas anonimu likti norėjęs liudytojas patvirtino, kad asmeniškai papasakojo kardinolui K. Wojtylai apie vienos kunigo tvirkinamuosius veiksmus 1973 metais. „K. Wojtyla pradžioje norėjo įsitikinti, kad tai ne blefas, – teigė liudytojas. – Jis sakė, kad tuo pasirūpins ir paprašė niekur nesikreipti.“

Thomas Doyle‘as, buvęs katalikų kunigas iš JAV, žurnalistinio tyrimo rezultatus pavadino „revoliuciniais“. Jie rodo tai, „apie ką daugelis žmonių spėjo jau daug metų: kad Jonas Paulius II žinojo apie šią problemą dar prieš tapdamas popiežiumi“, sakė Bažnyčios tarybos ekspertas, kuris vienas pirmųjų papasakojo apie katalikų dvasininkų vykdytą seksualinį vaikų išnaudojimą JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)