Ukraina, 2014 m. pakilusi į revoliuciją už narystę ES, jau daugiau nei metus atremia Rusijos invaziją. Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad jo šalis „nusipelnė“ pradėti derybas dėl prisijungimo prie bloko dar šiais metais.

D. Šmyhalas sakė, kad Ukraina paskyrė naują Nacionalinio kovos su korupcija biuro vadovą ir taip užbaigė reformas, kurių reikalauja ES. „Ukraina įgyvendino visas septynias ES rekomendacijas“, – tviteryje parašė jis. „Tai rodo mūsų ryžtą šiemet pradėti stojimo derybas“, – pridūrė jis.

D. Šmyhalas paskelbė, kad naujasis kovos su korupcija agentūros vadovas yra 40 metų Semionas Kryvonosas. Jis anksčiau vadovavo Ukrainos ministerijai, atsakingai už miestų planavimą.

Briuselis suteikė Kyjivui oficialų kandidatės statusą praėjusių metų birželį, po keturių mėnesių, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją. Tačiau tuo metu ES pareiškė, kad Kyjivas privalo įgyvendinti septynias reformas, tarp jų – aktyviau kovoti su korupcija ir apriboti „pernelyg didelę oligarchų įtaką“.

Briuselio pareigūnai nuolat kartoja, kad stojimo į Europos Sąjungą procesas gali užtrukti ne vienerius metus. Galutinis sprendimas dėl Ukrainos prisijungimo priklausys nuo ES valstybių narių vyriausybių. Kai kurios iš 27 ES valstybių skeptiškai vertina Kyjivo galimybes atsigauti po Maskvos invazijos arba įgyvendinti būtinas demokratines ir antikorupcines reformas, kad netrukus galėtų atitikti narystės reikalavimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją