„Karas buvo pradėtas prieš mus, pasinaudojant Ukrainos žmonėmis“, – kalbėjo S. Lavrovas. Šį jo teiginį palydėjo žiūrovų juokas ir pasipiktinimo šūksniai.

Tas vaizdo įrašas jau peržiūrėtas daugiau nei milijoną kartų ir yra gausiai komentuojamas.

„Tai ir juokinga, ir gėdinga“, – įvertino Konstantinas Soninas, iš Rusijos kilęs ekonomistas, Čikagos universiteto Hariso viešosios politikos mokyklos profesorius.

„Rusijos „diplomatai“ mano, kad į melą, kurį kalba, jog prisiderintų prie V. Putino fantazijų [ir sulauktų paaukštinimo], kiti pažiūrės ne kaip į melą, o kaip į kažką kita“, – pridūrė K. Soninas.

Pasak įvykius Rusijoje stebinčios žurnalistės Julios Davis, toks garsus juokas turėjo būti išgirstas ir Maskvoje.

„Klounas, juokdarys. Klounus paprastai matome cirke, o juokdarių pareiga – linksminti savo šeimininką“, – pakomentavo Ukrainos pasiuntinys Jungtinėse Tautose Serhijus Kyslycia.

„Naujajame Delyje S. Lavrovas pakartojo rusų pamėgtą naratyvą, esą jie, rusai, bando sustabdyti prieš juos pradėtą karą. Akivaizdu, kad publika tai girdėdama juokiasi“, – parašė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heračenka.

Buvusi Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovė spaudai Julija Mendel pareiškė, kad S. Lavorvas surengė tarptautinį turą, kuriame demonstruoja savo pasirodymą, sukeldamas nuoširdų auditorijos juoką.

Carlas Bildtas, Europos užsienio santykių tarybos pirmininkas, nurodė manąs, kad šis audringą reakciją sukėlęs ganėtinai išskirtinis S. Lavrovo pasirodymas veikiausiai bus įvertintas kaip vienas įsimintiniausių 2023 metų „Raisinos dialogo“ epizodų.

Kaip rašo „The Washington Post“, per konferenciją S. Lavrovas labai aiškiai davė suprasti, kad Rusija jau niekada nebepasitikės Vakarais ir, užuot tai dariusi, savo energetikos politiką pasistengs orientuoti į patikimus ir laiko patikrintus partnerius, tokius kaip Indija ir Kinija.

Jis paminėjo, kad poveikį taikai daro ne Rusijos veiksmai, o veikiau Vakarų reakcija į Rusiją.

Klausimus jam pateikusiam tyrimų fondo „Observer“ vadovui Sunjoy Joshi S. Lavrovas pareiškė, kad pirmiausia reikėjo padaryti namų darbus ir tik tada teirautis apie Rusijos vykdomą invaziją.

„Juk esate tokios išskirtinės bendruomenės vadovas. Nesuprantu, kaip šito nesuprantate“, – pasakė S. Lavrovas, sukeldamas salėje juoko bangą.

Remiantis „The Washington Post“ publikacija, S. Lavrovas nuolatos mėgino pertraukti S. Joshi, kartojo „prašau, palaukite“, kol auditorija juokėsi.

„Raisinos dialogas“ yra viena iš reikšmingiausių tarptautinių konferencijų, į kurią net ir po Rusijos plataus masto įsiveržimo į Ukrainą kviečiami Rusijos diplomatai.

Nors S. Lavrovo pareiškimai apie karą prieš Ukrainą konferencijoje ir sulaukė kritikos, jo kalbos apie Vakarų veidmainiškumą ir nevienodą požiūrį į žmogaus teises, „The Washington Post“ duomenimis, buvo įvertintos kiek palankiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją