Japonija ir JAV iš karto pasveikino šį pranešimą, tačiau nukentėjusiųjų organizacijos teigė, kad jis toli gražu neatitinka jų reikalavimo, kad Tokijas visiškai atsiprašytų ir kad kompensacijas tiesiogiai išmokėtų su tuo susijusios Japonijos bendrovės.

Seulas ir Tokijas sustiprino bendradarbiavimą saugumo srityje dėl grėsmių iš Šiaurės Korėjos. Tačiau jų tarpusavio ryšiai vis dar įtempti dėl Tokijo 1910–1945 metais vykdyto žiauraus kolonijinio Korėjos pusiasalio valdymo, o šalys iki šiol negalėjo susitarti dėl kompensacijų dydžio ir atsiprašymų.

Seulo duomenimis, per 35 metus trukusią Japonijos okupaciją priverstiniams darbams buvo pašaukta apie 780 tūkst. korėjiečių. Į šį skaičių neįtrauktos korėjietės, kurias japonų kariai vertė tapti sekso vergėmis.

Seulas planuoja paimti pinigus iš didžiųjų Pietų Korėjos bendrovių, kurios gavo naudos iš 1965 metų susitarimo su Tokijumi dėl žalos atlyginimo, ir panaudoti juos kompensacijoms aukoms ir jų šeimoms išmokėti, sakė užsienio reikalų ministras Park Džin.

Jis tikisi, kad Japonija „teigiamai reaguos į mūsų šiandien priimtą svarbų sprendimą, o Japonijos bendrovės savanoriškai įneš įnašus ir visapusiškai atsiprašys“, pridūrė jis.

Japonijos užsienio reikalų ministras Jošimasa Hajašis palankiai įvertino naująjį planą ir sakė žurnalistams, kad jis padės atkurti „sveikus“ ryšius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją